Nieuws

Dit zijn de groepen die vanmiddag in Harskamp demonstreerden

Een demonstrant van AFA.
Een demonstrant van AFA. © ANP
HARSKAMP - In Harskamp staan vandaag de Nederlandse Volks-Unie (NVU) en Anti Fascistische Aktie (AFA ) tegenover elkaar tijdens een demonstratie bij de vluchtelingenopvang. Wie zijn deze twee groepen eigenlijk?
Inwoners van het dorp, waar tot eind deze maand Afghanen worden opgevangen in de legerplaats, zitten niet om die betogingen te springen, blijkt uit een reportage van EenVandaag.
"Ze hebben het recht om te demonstreren, maar ik snap niet waarom dat hier moet. Doe dat dan lekker op het Malieveld, want hier kunnen ze toch niks aan het beleid veranderen”, reageerde Gerbrand van Hoef van SGP jongeren in Ede, waar Harskamp onder valt. “Vluchtelingen zijn geen gelukszoekers. Ik heb vluchtelingen hier gesproken. Dit zijn mensen die zijn gevlucht omdat het niet anders kon. Omdat ze anders niet meer zouden leven."

NVU

De NVU van Arnhemmer Constant Kusters denkt daar anders over. Op haar website schreeuwt de NVU het van de daken: “Gelukzoekers niet welkom! Grenzen dicht! Opvang in eigen regio!” De NVU organiseert geregeld rechts-radicale demonstraties in Nederland. Zo duiken betogers op bij informatie-avonden over azc's.
De NVU komt vanmiddag met ongeveer twintig man naar Harskamp en mag demonstreren voor supermarkt Plus.

AFA

De tegenbetoging komt van AFA, een groep die zegt te strijden tegen extreemrechtse ideeën en in 1992 ontstond vanuit de kraakbeweging. AFA staat op een grasveld, zo'n vierhonderd meter van de plek waar NVU demonstreert. In een mail aan de gemeente Ede meldt actiegroep AFA met 'niet veel meer dan' twaalf deelnemers naar Harskamp te komen.
AFA organiseert vaak tegenacties als een extreemrechtse groepering als de NVU aankondigt ergens te demonstreren. De AFA heeft als doel die betoging dan verstoren.
Er is angst in het dorp
In een rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) uit 2016 werd gesteld dat tegendemonstraties van AFA, destijds tegen de anti-islambeweging Pegida, geen aanwijzingen geven voor linksradicaal terrorisme.

'Er is angst in het dorp'

Veel betogers zijn in Harskamp niet welkom, maar toch zijn inwoners er niet gerust op. Bij EenVandaag zei gisteren een inwoonster: “In zo'n klein dorp, waar zo weinig is. Ik vind het vervelend voor de kinderen die terugkomen van het voetballen. Daarginds een groep, hier een groep. Er is angst in het dorp, omdat je twee uitersten hebt. Uiterst rechts en uiterst links, dat gaat niet samen.”

Zie ook: