Nieuws

Honderden soorten paddenstoelen bij Waardenburg, maar een goed jaar is het niet

Paddenstoel
Paddenstoel © Laurens Tijink
WAARDENBURG - In Nederland komen meer dan 5.000 verschillende soorten paddenstoelen voor. Veel van die soorten kun je ook in Gelderland zien. Alleen al in het parkbos bij Kasteel Waardenburg zijn 285 verschillende soorten paddenstoelen waargenomen. Ondanks de natte zomer spreekt educatief boswachter Jan Taat niet van een goed paddestoelenjaar.
"In een goed jaar voor paddenstoelen staat het laantje hier helemaal vol met russula's", vertelt Taat. Dit jaar heeft de boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen maar drie of vier exemplaren van deze vaak fel gekleurde paddenstoelen gezien. En dat terwijl russula's niet heel zeldzaam zijn. Volgens Taat komt het magere jaar doordat het in september in de regio te weinig heeft geregend. Juist dan hebben de ondergrondse schimmels vocht nodig om vruchten te kunnen vormen.

Honingzwam is 'killer'

Maar wie goed kijkt, komt toch nog heel veel paddenstoelen tegen. Zo zien BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink en Jan Taat tijdens hun wandeling door het bos bij Kasteel Waardenburg grote aantallen honingzwammen. De hongingzwam is een van de ergste parasieten onder de paddenstoelen, vertelt Taat. Als boom wil je deze paddenstoelen liever niet in de buurt hebben.
Luister naar de radioreportage (1-3)

Sinaasappelschil, zwerfafval of toch een paddenstoel

Iets verderop in het parkbos bij het middeleeuwse kasteel lijkt een half verteerd stuk oranje plastic te liggen. Het blijkt niet te gaan om zwerfafval, maar om de grote oranje bekerzwam. De feloranje beker steunt op een kort steeltje. De grote oranje bekerzwam is een soort die je in de herfst in Gelderland op veel plaatsen kunt tegenkomen. Als je er eentje ziet dan zijn er bijna altijd nog meer in de buurt te vinden. De paddenstoel houdt van een zanderige, voedselrijke bodem.
Luister naar de radioreportage (2-3)

Zeldzame paddenstoel

Een van de zeldzamere paddenstoelen in de omgeving van Kasteel Waardenburg is de grote trechterzwam. Deze crèmekleurige paddenstoel doet het goed in loofbossen waar de bodem bestaat uit rijke klei. De hoed begint als een bol, maar met het verstrijken van de tijd krijgt deze paddenstoel zijn typisch trechtervorm. Deze paddenstoelensoort is soms te zien in een heksenkring, vertelt Jan Taat.
We zitten aan het einde van het paddenstoelenseizoen. Zolang het niet vriest, zullen we nog wel even van paddenstoelen kunnen genieten, denkt de boswachter. Temperaturen onder het vriespunt zijn desastreus voor veel paddenstoelensoorten. Taat legt uit waarom de vruchten van schimmels zo gevoelig zijn voor vorst...
Luister naar de radioreportage (3-3)
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.
BuitenGewoon is het natuurplatform van Omroep Gelderland.

Volg ons op:

Of word lid van onze Facebookgroep Natuur in Gelderland.