Nieuws

Vrouwengalerij synagoge Borculo geopend door zoon Holocaust-overlevende

Synagoge Borculo
Synagoge Borculo © Synagoge Borculo
BORCULO - Na twee jaar verbouwen wordt vandaag de vrouwengalerij van de synagoge in Borculo geopend. Dit is het deel waar vrouwen en kinderen tijdens de gebedsdienst verblijven.
Door corona is slechts een handjevol mensen uitgenodigd. Eén van de genodigden is de zoon van Willi Löwenberg. Löwenberg overleefde de Holocaust. Zoon David is vanuit Amerika overgevlogen om de officiële opening bij te wonen. Hij heeft nog steeds contact in Borculo en hij heeft financieel bijgedragen aan de renovatie van de vrouwengalerij.

Zeven concentratiekampen

Op 9-jarige leeftijd verhuist William (Willi) Löwenberg met zijn ouders naar Borculo. Het is dan 1936. Samen met zijn ouders voelt hij zich in de Achterhoek veilig. Tot 1942. Dan wordt het gehele gezin weggevoerd naar Westerbork.
Willi wordt als 16-jarige gescheiden van zijn familie en op transport gezet naar Auschwitz. Willi moet in het concentratiekamp werken en ontsnapt op die manier aan de gaskamers. In totaal ziet Löwenberg zeven concentratiekampen. Uiteindelijk wordt hij op 30 april 1945 bevrijd door de Amerikanen. Hij zit dan in kamp Allach bij Dachau.

Fortuin

Na de oorlog verhuist hij naar Amerika. Hij wordt vastgoedhandelaar in San Francisco en verdient een fortuin. In 2011 overlijdt William Löwenberg. Hij is 85 jaar oud.
Zoon David opent de gerenoveerde vrouwengalerij in Borculo vandaag. Tijdens de opening wordt ook een bevrijdingsmonument onthuld.