Nieuws

Boek over Puttense oud-agent: 'Blij dat ik nu meer weet over mijn opa'

De Vries en kleinzoon Wouter van de Kleut tijdens de boekpresentatie.
De Vries en kleinzoon Wouter van de Kleut tijdens de boekpresentatie. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Schrijver Gijs de Vries (74) heeft het boek over het leven van Puttense oud-agent Wouter van de Kleut gepresenteerd. De kleinzoon van het hoofdpersonage heeft een eerste exemplaar in ontvangst genomen. In het boek ‘In een spoor van een politieman in oorlogstijd' wordt het leven van Van de Kleut tijdens de Puttense Razzia beschreven, toen 659 mannen werden als vergeldingsactie werden weggevoerd door de Duitse bezetter.
De Vries schrijft in zijn boek over mensen die Van de Kleut tijdens zijn leven is tegengekomen. Van de Kleut heeft mensen opgepakt tijdens de razzia, maar valt volgens auteur De Vries aan de andere kant ook onder het ‘faciliterend verzet’. “Hij regelde lege persoonsbewijzen, drukte bonkaarten achterover en stal stempels van het gemeentehuis. Ook waarschuwde hij – als hij kon – mensen van tevoren voor een inval van de bezetter", zegt de Vries.

'Veel mensen is onrecht aangedaan'

De Vries kwam de naam van Van de Kleut door zijn hele leven telkens tegen. Dat begon bij het lezen van een boek over de razzia toen hij nog een kind was. Later, bij het organiseren van een dodenherdenking in Hoevelaken, kwam hij een nabestaande tegen van Frans Tromp, een man die in 1942 is opgepakt door Van de Kleut en daarna werd gefusilleerd.
Het waren veelal lokale verzetsstrijders, waarvan De Vries het belangrijk vindt dat hun verhalen niet verloren gaan. "Er zijn veel mensen die na de oorlog onrecht aangedaan is. Die zijn niet netjes behandeld. In het boek heb ik de mensen die hij op zijn weg ontmoet heeft beschreven. Al die families en verbanden waar hij een rol in speelde, al die families zijn nu hier", vertelt De Vries na zijn boekpresentatie.
Bekijk hier wat de kleinkinderen van Van de Kleut van het boek vinden:
Boek over Puttense oud-agent maakt meer duidelijk
Ook voor de kleinzoon van de oud-politieagent zelf, met eveneens de naam Wouter van de Kleut, is het boek een openbaring: "Dit is heel speciaal, we hebben hier eigenlijk al jaren op gewacht. We hadden heel veel vragen over de rol van onze opa. In het boek staat beschreven wat mijn opa heeft gedaan en waarom."

De echte verhalen

"We kenden de verhalen van hemzelf, maar we kenden niet de verhalen die echt waren. Ik ben blij dat ik nu meer weet over mijn opa", zegt kleinzoon Wouter van de Kleut. Na zijn tijd in Putten is Van de Kleut onder meer agent in Scherpenzeel geweest.