Nieuws

Met een asieltuintje worden planten in gesloopte wijk gered

In de Nijmeegse wijk Jerusalem heeft een flinke verhuizing plaatsgevonden van het al het groen. Alle 220 huizen in de wijk worden tot aan de fundering gesloopt en op een energiezuinige manier opnieuw opgebouwd.
Om te voorkomen dat alle planten en struiken daarbij vernietigd worden, heeft woningbouwcorporatie Talis een asieltuintje aangelegd waar het groen terecht kan. De bewoners hielpen afgelopen week mee om die tuin in te richten.
Lies Haveman staat erbij te hijgen en te puffen als ze een struik ingraaft. "Ik vind het fantastisch dat het groen niet verloren gaat."
Wijkbeheerder Bernhard Brands van woningcorporatie Talis kijkt tevreden naar het werk in het asieltuintje. Die ligt achter een voorbeeldwoning, die woning moet laten zien hoe de huizen er in de wijk uit komen te zien. Met goede isolatie, zonneboilers, zonnepanelen en zonder gasaansluiting.
Een echte groene wijk dus. En daar hoort natuurlijk het groen bij dat in al die jaren in de wijk was opgebouwd.. Om te voorkomen dat alles ten prooi valt aan de slopershamer gaat Talis samen met de bewoners langs de woningen die aan de beurt zijn voor de opknapbeurt. Bernhard Brands: "Als een soort struikrovers gaan wij door de wijk heen om tuinen leeg te trekken van woningen die toch gesloopt worden."

Schatten redden

Sommige woningen zijn al opnieuw opgebouwd, het groen is daar een welkome aanvulling. Bewoner Sandy van Rooij is blij met de reddingspoging: "Het was ook een hele groene wijk, maar er is zoveel verloren gaan. Voor de sloop moest er best wel wat tuin vrij gemaakt worden. En nu kunnen we alles weer mooi opvullen zodat het weer een gezellig knusse wijk wordt.
Ondertussen staat Lies Haveman in grotendeels betegelde achtertuin van een huis dat nog gesloopt moet worden. Maar Lies weet daar met haar achtergrond als kweker, toch nog schatten tussen de struiken uit te halen. “Kijk was een schattig blauw bloempje… Daar kunnen we weer een tuin mee versieren.”

Plantjes bemoedigend toespreken

Dan moet het plantje de winter in de asieltuin natuurlijk wel overleven. Lies heeft er wel vertrouwen in dat dat lukt. En Bernard ook: “In de winter staat voornamelijk alles stil natuurlijk, maar ik ben wel voornemens om er heel veel tegen te praten.” Plantjes moet je bemoedigend toespreken? “Ja zo is het, dan groeien ze lekker.”
Sandy komt aanlopen met groen dat zij overheeft en vraagt haar buurvrouw: “Wil je grondbedekkers?” Bernhard wordt door de dames aan het werk gezet om het struikje in te graven. En zo wordt er onderling heel wat geruild, maar sommige mensen willen natuurlijk hun oude vertrouwde struik terug. Daarom wordt alles in de asieltuin netjes bijgehouden. Lies Haveman: "Nee we willen geen ruzie in de buurt. We willen gewoon gezellig samenwonen."