Nieuws

Goffertstadion vol scheuren: ministerie wil extra keuring voor alle voetbalstadions

De tribune van het Goffertstadion stortte op 17 oktober in.
De tribune van het Goffertstadion stortte op 17 oktober in. © ANP
NIJMEGEN - Stadions voor betaald voetbal in het hele land moeten een extra inspectie ondergaan naar aanleiding van het onderzoek naar het Nijmeegse Goffertstadion. Dat wil het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Een voorlopig onderzoek door Royal Haskoning wijst hossende supporters en constructiefouten in het Goffertstadion aan als oorzaak van de gedeeltelijke instorting van een tribune tijdens de wedstrijd NEC-Vitesse op 17 oktober. Er vielen geen gewonden.
Experts vonden in het Gofferstadion eerder gerepareerde scheuren in het beton, maar ook veel scheuren die tijdens eerdere keuringen onopgemerkt bleven. Een vervolgonderzoek moet meer helderheid geven over de bouwkundige staat van het hele stadion.

Oproep tot inspectie

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat eigenaren van stadions een oproep krijgen om naast de reguliere jaarlijkse keuring een extra inspectie te doen. Die oproep verspreidt het ministerie op korte termijn richting alle stadioneigenaren. Om hoeveel stadions het precies gaat, kan een woordvoerder nog niet zeggen.
NEC staat voor een grote uitdaging met het stadion:
NEC-directeur Wilco van Schaik staat voor een grote uitdaging met het Goffertstadion
Algemeen directeur Wilco van Schaik van NEC erkent dat het voorlopige onderzoek scheuren aan het licht bracht die eerder onopgemerkt bleven. Maar "een scheur hoeft niet gelijk te betekenen dat het foute boel is. Het vergt wel nader onderzoek. En daar ben ik blij mee, want uiteindelijk willen we iedereen straks weer 100 procent veilig kunnen ontvangen."

In februari meer duidelijk

Wanneer dat 'straks' is, kan Van Schaik niet zeggen. "Ik begrijp de teleurstelling bij de fans, maar elke week 12.000 mensen in de Goffert zit er voorlopig niet in. Het is zaak om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen, maar daar is nu nog geen zicht op. Uiterlijk in februari hopen we meer te horen."
Afhankelijk van het verdere onderzoek pleit de directeur voor overleg tussen de experts die de jaarlijkse keuringen in opdracht van de gemeente Nijmegen uitvoerden en de specialisten van Royal Haskoning. Dat zou kunnen uitwijzen waarom veel scheuren in het beton onopgemerkt bleven.