nieuws

Zwarte Piet blijft weg uit Harderwijk

Sint zal het dit jaar in Harderwijk zonder zijn traditionele assistenten moeten doen.
Sint zal het dit jaar in Harderwijk zonder zijn traditionele assistenten moeten doen. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Het voorstel van Gemeentebelang Harderwijk om ook traditionele zwarte pieten weer mee te laten lopen bij de intocht van Sinterklaas op 13 november aanstaande is afgewezen. Vrijwel de gehele gemeenteraad van Harderwijk -behalve Gemeentebelang zelf- vond het geen goed idee. D66 sprak zelfs van een 'kwetsend voorstel van een partij in verwarring'.
Ook burgemeester Harm-Jan van Schaik sprak namens het college zijn verbazing uit: "Ik ben verrast door deze motie. Juist vorig jaar heeft er een hele discussie plaatsgevonden, die niet ging over huidskleur, maar over de gebruikte schmink en oorbellen. Elke piet is welkom, dus deze motie is volstrekt overbodig."
Bert Holleman van Gemeentebelang Harderwijk pareert die opmerking door aan te geven dat het natuurlijk om het uiterlijk van de piet gaat. Volgens hem hebben vele mensen in Harderwijk moeite met het feit dat er geen zwarte pieten meer worden ingezet. Hij stelt dan ook een peiling voor onder de Harderwijkers. Maar dat ziet Van Schaick niet zitten: "Als er al een peiling gehouden moet worden, dan is het aan de kinderen om te oordelen."

Fel

Andere politieke partijen zijn fel in hun kritiek op het voorstel van Holleman. Anke Buurman-Kuiper van D66: "Ik heb er toch een beetje buikpijn van. Niet omdat ik te veel pepernoten heb gegeten, maar omdat ik hier helemaal niets van begrijp." Ze noemt de motie van Gemeentebelang een 'kwetsend voorstel van een partij in verwarring'. Ze wijst erop dat veel mensen enthousiast uitkijken naar de komst van de Goedheiligman volgende week zaterdag. Ook de organisatie, benadrukt ze.
Holleman lijkt daarvan niet overtuigd. Volgens hem is er geen ruimte om tegen de vorig jaar ingevoerde nieuwe koers in te gaan: "De organisatie moest er gewoon achter staan. Als ze dat niet deden dan raakten ze de subsidie kwijt."

Discriminatie

Maar er is geen enkele steun bij de andere partijen. Ook niet bij de VVD en Harderwijk Anders. Kimberley van Eijkel van de laatstgenoemde partij is er uitgesproken over: "Ik vind het belachelijk dat Gemeentebelang de raad en de inwoners onder het mom van inclusiviteit probeert te overtuigen dat dit ook ruimte voor discriminatie inhoudt. Deze motie is stemmingmakerij en overbodig."
Bij de uiteindelijke stemming blijkt er dan ook geen enkele steun om zwarte piet weer terug te laten keren in Harderwijk.