Nieuws

Mascha heeft haar stop-motionfilm bijna af: 'Het voelt alsof je een soort god bent'

ARNHEM - Acht jaar geleden werd de kiem gelegd en over een paar weken moet het project klaar zijn. De eerste grote film van de Arnhemse regisseur Mascha Halberstad gaat vermoedelijk Knor! heten en is geënt op het kinderboek 'De Wraak van Knor' van schrijfster Tosca Menten. De film met poppen is gemaakt volgens de stop-motiontechniek.
Een stop-motionfilm is eigenlijk geen film in de gebruikelijke zin van het woord, maar een aaneenschakeling van foto's. Heel veel foto's. Voor één seconde film zijn twaalf foto's nodig, waarbij de gebruikte figuren steeds een klein stukje van een beweging maken. De film zelf duurt 68 minuten, dus voor de film van Mascha Halberstad zijn er zeker rond de 50.000 foto's nodig.
Het voelt alsof je een soort god bent
Daar heeft Halberstad in haar studio aan de Rosendaalsestraat in Arnhem dan ook jaren over gedaan. Over een paar weken moet de film klaar zijn, omdat Knor! voor diverse festivals is aangemeld. En dat betekent dat er de komende weken nog koortsachtig gewerkt moet worden. Maar ze houdt het vol. "Omdat je er liefde voor hebt. Het voelt alsof je een soort god bent, omdat je iets schept."
Mascha heeft haar stop-motionfilm bijna af: 'Het voelt alsof je een soort god bent'
Er zijn tegenwoordig genoeg technieken, die veel sneller en makkelijker gaan. Maar Halberstad is fan van stop-motion: "Je ziet het direct voor je het resultaat, dat is magisch." En dan houdt de Arnhemse regisseur het lang vol. "En we doen het niet op zijn Hollywoods, daar hebben we het geld niet voor." En dus is er geen dure studio, maar een verbouwde garage.

Kinderboek

Halberstad kwam op het idee van de film, toen ze in 2013 in een kinderboekenwinkel in Arnhem vroeg naar een kinderboek in het genre van Roald Dahl om daar een film van te maken. Niet van Roald Dahl zelf, want daarvan zijn de verfilmingsrechten veel te duur. 'De Wraak van Knor' las ze thuis en toen wist Mascha Halberstad direct dat dit het verhaal het moest worden. Niet helemaal het boekenverhaal, want sommige stukjes leenden zich niet voor de film. Andere stukken moesten juist toegevoegd worden, aldus Halberstad, die studeerde aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.
Samen met producente Marleen Slot werd uiteindelijk 2,5 miljoen euro bij elkaar gesprokkeld. Toen begonnen de voorbereidingen. Uiteindelijk heeft de Arnhemse drie jaar echt gewerkt aan de film. Jaren geleden werden al de stemmen ingesproken door onder meer Johnny Kraaykamp en Loes Luca. Maar toen moest de animatie nog beginnen. Daar is een aantal animatoren ingeschakeld die het daadwerkelijk fotograferen deden, dag in dag uit, 5 seconden film per dag per animator.

Doodeng

Nog even dus, en dan is Knor! klaar. Dat moet ook wel gezien de festivals, maar de film komt ook in de bioscoop. En dat vindt Halberstad eigenlijk doodeng. "Het is toch eigenlijk alsof je je kind weggeeft."
Zelf gaat ze na de release even genieten, maar in februari staat alweer een nieuwe film op stapel, ook weer volgens het stop-motionprincipe. Volgens Halberstad en Slot moeten de films Arnhem tot stop-motioncentrum van Nederland maken.