nieuws

Foutje: geen 5303 maar 328 foutrijders bij tunnel Culemborg

De tunnel is dicht omdat dat veiliger is voor fietsers.
De tunnel is dicht omdat dat veiliger is voor fietsers. © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Donderdag liet de gemeente Culemborg weten dat er 5303 automobilisten illegaal gebruik hadden gemaakt van de Vianenense Poort in Culemborg, die onlangs is gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dat blijkt niet te kloppen, laat Culemborg nu weten. Er zijn in totaal 328 mensen de mist in gegaan.
De gemeente laat weten de cijfers van het illegaal passeren van de tunnel opgevraagd te hebben bij de beheerder van de flitspaal. Culemborg heeft naar eigen zeggen de cijfers van alle flitspalen uit de hele regio gekregen, in plaats van alleen die bij de bewuste tunnel. Dat er 5303 automobilisten door de tunnel zijn gereden, is dus onjuist.

Waarschuwing

Een aantal van de overtreders ging vaker dan één keer door de tunnel. De eerste keer ontvingen ze een waarschuwingsbrief, de tweede keer een boete. Vanaf 15 november krijgt iedereen gelijk een boete van 108 euro. De tunnel is dan een maand dicht.
De tunnel is dicht omdat dat veiliger is voor fietsers. Niet alle Culemborgers zijn daar blij mee, omdat ze nu moeten omrijden. De gemeente onderzoekt sinds het afsluiten hoe druk de omliggende straten en alternatieve routes zijn, maar heeft daar nog geen resultaten van.
Er kan geen hekje voor de Vianense Poort worden geplaatst, omdat hulpdiensten er dan ook niet meer door kunnen.