nieuws

Vluchtelingenopvang op cruiseschepen laat langer op zich wachten

De werf aan de Waal bij Dodewaard.
De werf aan de Waal bij Dodewaard. © Omroep Gelderland
DODEWAARD - Er is meer tijd nodig om de opvang van vluchtelingen op cruiseschepen in de haven van Dodewaard goed te regelen. Dat laat de gemeente Neder-Betuwe weten. De inzet is om maximaal 362 mensen op te vangen, maar alleen als de leefbaarheid en veiligheid voor zowel de vluchtelingen als de dorpsbewoners van tevoren geborgd zijn.
Begin oktober werd duidelijk dat het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers haar oog heeft laten vallen op de Dodewaardse werf voor de noodopvang van vluchtelingen. De gemeente wil daar in principe aan meewerken, mits een aantal zaken goed geregeld is.
De verwachting was toen dat het binnen enkele weken geregeld zou zijn, maar dat duurt langer. De gemeente zegt dat het nog lastig te zeggen is wanneer het besluit definitief door de gemeenteraad genomen wordt. Daarna duurt het dan nog twee of drie weken voordat de locatie geschikt gemaakt is.

Locatie maakt het ingewikkeld

De afgelegen locatie aan de dijk en het verblijf op schepen maakt het ingewikkeld, aldus Neder-Betuwe. De gemeente doelt daarmee op zaken als de nodige vergunningen, veilige routes en hoe de gezondheidszorg op deze locatie geregeld wordt.
Andere onderwerpen van gesprek zijn onder meer welke bedrijfsmatige activiteiten nog op de werf plaatsvinden, het inrichten van een meldpunt, de inzet van een wijkagent en boa's.

Opvang rustig opbouwen

Er was al afgesproken dat er - in verband met verdrinkingsgevaar - geen kinderen op de werf komen, dat er een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen komt. Daarnaast komen er geen mensen uit 'veilige landen' die geen recht hebben op een verblijfsvergunning.
Om rustig te beginnen zouden er eerst ongeveer 180 mensen komen, om dit vervolgens uit te breiden tot maximaal 362 mensen. De noodopvang zou niet langer dan zes maanden mogen duren.