nieuws

Sluiting deuren Harskamp is 'puur uit voorzorg'

Op de legerplaats in Harskamp zijn Afghaanse evacués opgevangen.
Op de legerplaats in Harskamp zijn Afghaanse evacués opgevangen. © ANP
HARSKAMP - De gemeente Ede en het COA verwachten vanmiddag geen grote ongeregeldheden tijdens de demonstraties van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) en de extreemlinkse Anti Fascistische Aktie (AFA). Van de actiegroepen worden respectievelijk twintig en vijftien demonstranten verwacht.
Dat meldde de gemeente Ede eerder al aan Omroep Gelderland. "We schatten de risico's op dit moment laag in, maar dat kan natuurlijk nog veranderen." Het COA sluit uit voorzorg de hele dag de deuren van het opvangkamp waar Afghaanse evacués zitten. "De locatiemanager heeft dit besloten", vertelt woordvoerder Carmen Schothuis. "Dat is echt puur een voorzorgsmaatregel en wil niet zeggen dat we ongeregeldheden verwachten. Het gaat om een kleine groep demonstranten. Op deze manier waarborgen we de veiligheid van de Afghaanse evacués."
De NVU zegt op Facebook dat er zal worden betoogd met de leus ‘gelukzoekers niet welkom grenzen dicht!’. AFA betoogt als tegenreactie op NVU.

Eigen plek

Leden van NVU en AFA die aanwezig zijn bij de demonstratie moeten op een eigen plek blijven, meldt het ANP. Er mogen ook niet veel meer mensen komen dan beide organisatie hebben aangekondigd. Als die voorwaarde wordt geschonden, grijpt de gemeente in. De demonstranten van NVU zijn met ongeveer twintig mensen en moeten voor supermarkt de Plus blijven. De andere groep van AFA staat op een grasveld zo'n vierhonderd meter verderop.

'Zuur'

Voor de Afghaanse vluchtelingen in Harskamp betekent het dat ze de hele dag op de locatie moeten blijven. "Het hek gaat écht dicht", vertelt één van hen. "We ontvingen eerder deze week een brief waarin het staat. Het is zuur dat we het kamp niet af mogen, maar het is niet anders."
De politie wil niet te veel loslaten over de geplande demonstraties van morgen. "We zijn altijd met organisatoren van demonstraties in verbinding. Over onze inzet en hoe we handelen, doen we nooit mededelingen."