Nieuws

Buurt loopt uit voor bijeenkomst over moord in Apeldoorn: 'Ik kijk voortdurend om me heen'

APELDOORN - Buurtbewoners konden donderdagavond vragen stellen aan de politie en de gemeente Apeldoorn, over de moord op hun 41-jarige buurtgenoot Michel Zuman. Hij werd vorige week in zijn woning aan de Kervelstraat neergeschoten. In de buurt heerst een gevoel van onveiligheid. "Als ik nu door de straat loop kijk ik voortdurend om me heen", zegt een buurtbewoner.
Zowel medewerkers van de gemeente als de politie waren aanwezig bij de samenkomst in het Kruispunt in Apeldoorn. Ook burgemeester Ton Heerts was er om met de geschrokken buurtbewoners te spreken. Zij waren met tientallen aanwezig. "Omdat alle scenario's open liggen, is het gevoel van onveiligheid niet weg", vertelt burgemeester Ton Heerts. De dader of daders zijn nog niet gearresteerd.
Bekijk hier het interview met burgemeester Ton Heerts die na de buurtbijeenkomst is gehouden.
Buurt loopt uit voor bijeenkomst over moord in Apeldoorn: 'Ik kijk voortdurend om me heen'
Ook de verhuurder en eigenaar van het pand waar Zuman is neergeschoten, waren aanwezig. Zuman woonde in een huurwoning en leefde samen met acht huisgenoten.

Herbeleving

Volgens de burgemeester leeft het neerschieten van Zuman nog erg in de buurt. "Het is in Opsporing Verzocht geweest. Dat zorgt bij bewoners natuurlijk voor een herbeleving. Dat is echt verschrikkelijk. Nu zaken nog niet uitgesloten kunnen worden, is het onveilige gevoel niet zomaar weg. Het was vanavond ook wel weer indringend." Buurtbewoners hebben aangegeven behoefte te hebben aan een gesprek. Verschillende inwoners maken gebruik van slachtofferhulp.
Politieonderzoek in Kervelstraat na schietpartij in Apeldoorn
Politieonderzoek in Kervelstraat na schietpartij in Apeldoorn © Omroep Gelderland
De burgemeester uitte ook zijn zorgen over de ernst van het geweldsdelict. "Apeldoorn is overwegend een veilige stad. Maar dat moeten we ook zo houden." Er zou zijn geschoten vanaf de straat met een semiautomatisch vuurwapen, het soort dat ook wel gebruikt wordt bij criminele afrekeningen. Zuman lag gewond in de hal van de woning. Bij de voordeur en aan de achterzijde van het pand zaten kogelgaten. "Dit is niet wat je in je stad wil", aldus Heerts.

Magneetvissen

Ook meerdere buurtbewoners geven aan zich zorgen te maken over het wapen dat is gebruikt. Ze zijn bang dat het mogelijk gedumpt is in de woonwijk. Als kinderen magneetvissen in de sloot, hoopt een buurman niet dat een automatisch wapen wordt gevonden. Vanwege het onderzoek heeft de politie niet laten weten of het wapen al is gevonden.

Pand blijft op slot

De burgemeester heeft het pand gesloten en dat blijft nog even zo. "Maar stel dat er binnen een paar dagen een verdachte wordt aangehouden, dan verandert dat de hele zaak." De gemeente heeft contact gelegd met de familie van het slachtoffer.
De politie liet onlangs aan Omroep Gelderland weten dat Zuman mogelijk slachtoffer was van een 'vergismoord'. Het kan volgens de politie een gerichte aanslag op hem zijn geweest, maar de politie houdt ook rekening met het scenario dat de schoten bedoeld waren voor andere bewoners of de eigenaar van de woning. Tot slot zou ook nog per vergissing op het pand zijn geschoten.

'Gaan veel verhalen rond'

De buurtbewoners vertellen na afloop dat ze de bijeenkomst prettig vonden. "We kregen de mogelijkheid om vragen te stellen", zo vertelt een bezoeker. "Het duurde even voordat het loskwam, maar uiteindelijk kwamen die vragen wel. De politie waarschuwde ons ervoor niet mee te doen aan het verspreiden van desinformatie, want dat schaadt het onderzoek. In Apeldoorn gaan veel verhalen rond over de toedracht. Maar die hoeven natuurlijk niet op waarheid te berusten."
"Je wordt door zo'n incident veel alerter", vult een vrouwelijke bezoeker aan. "Omdat hier in de buurt niet vaak wordt geschoten, is dit wel iets waar de mensen erg van zijn geschrokken. Als ik nu door de straat loop kijk ik voortdurend om me heen of ik niet iets verdachts zie."