Nieuws

Opvang Afghanen in Harskamp zaterdag dicht om protesten

De opvang sluit uit voorzorg de poorten.
De opvang sluit uit voorzorg de poorten. © Omroep Gelderland.
HARSKAMP - Bij de asielzoekersopvang in de kazerne in Harskamp blijven de poorten zaterdag dicht vanwege twee aangekondigde demonstraties nabij de locatie. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Bewoners van de opvanglocatie ontvingen al een brief waarin het COA hen op de hoogte stelt van de voorzorgsmaatregel, schrijft dagblad NRC.
Door een protest van de rechts-extremistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) van Arnhemmer Constant Kusters en een tegenactie van de organisatie Anti Fascistische Aktie (AFA), kan de veiligheid van bewoners en personeel niet worden gegarandeerd, bevestigt het COA. De NVU komt naar het dorp onder de noemer 'gelukszoekers niet welkom'.

Al eerder onrust

Rond de opvang in Harskamp was het al eerder onrustig. Op 24 augustus arriveerden daar de eersten van enkele honderden Afghaanse vluchtelingen. Nog dezelfde dag keerden ongeveer 250 jongeren zich tegen de opvang en riepen leuzen als "eigen volk eerst" en "Harskamp is van ons". De politie verwijderde de jongeren na enkele uren.

550 vluchtelingen

De opvang in Harskamp zou aanvankelijk in oktober weer sluiten, maar vooralsnog blijft de locatie tot 1 december open. De opvang biedt nog onderdak aan circa 550 vluchtelingen.