Nieuws

Wel of geen groot feest? Carnavalsgroepen worstelen met corona

carnavalsvoorbereidingen in Vaassen
carnavalsvoorbereidingen in Vaassen © Omroep Gelderland
VAASSEN - Ze zijn praktisch buren, carnavalsgroep Gewoon Deurgoan uit Vaassen en carnavalsgroep De Sleppers uit Apeldoorn. En dan is er ook nog een vriendschapsband en ze bezoeken elkaars feestavonden. Maar met de start van carnaval op 11 november in zicht, is er één heel groot verschil: in Vaassen zijn ze al hard aan het werk voor de optocht en in Apeldoorn slaan ze carnaval volledig over vanwege corona.
"We zagen de coronapersconferentie van afgelopen dinsdag met knikkende knieën tegemoet", zegt Jaco Veldhuis van Gewoon Deurgoan. "Maar het viel gelukkig mee. Het ziet er nu goed uit. We hebben een hele hoge vaccinatiegraad in onze groep, misschien wel 100 procent. En we hebben letterlijk de ruimte om ons aan de regels te houden. Dus wij kunnen verder en werken naar het carnaval toe." Het zal wel in de naam zitten: Gewoon Deurgoan.

Geen QR-code

Hoe anders is dat bij De Sleppers. Een naam die afgeleid is van het slepen met oud papier. Het ophalen hiervan verzorgde altijd het inkomen van de groep. Het klinkt al iets minder voortvarend en energiek dan de naam van de vrienden in Vaassen. "Wij hebben dit jaar de boel gecanceld vanwege corona," zegt Hans Töpfer van De Sleppers. "Er zijn mensen die hebben geen QR-code. Die komen nergens binnen. Daarom hebben wij besloten om dit jaar geen feest te houden."
Bekijk hoe de carnavalsverenigingen omgaan met de coronamaatregelen:
Wel of geen groot feest? Carnavalsgroepen worstelen met corona
Bij Gewoon Deurgoan blijft het natuurlijk wel spannend om te zien of het aantal oplopende besmettingen niet alsnog roet in het eten gooit. "Daar houden we nog wel rekening mee", legt Veldhuis uit. "We hebben bijvoorbeeld in februari een groot feest, ook met een DJ. Die proberen we dan wel met wat armslag te boeken. Dat we niet ons geld kwijt zijn én geen feest hebben. De meesten hebben hier wel begrip voor. En een DJ is ook al heel blij dat hij weer kan draaien voor publiek."
Dat De Sleppers hun grote feest hebben afgelast, heeft ook met de kosten te maken: "Je moet controles aan de deur neerzetten en al dat soort dingen. Dat komt er allemaal bij. Als je dat met een paar muntjes terug moet verdienen. Dat gaat niet goed komen."

11-jarig jubileum

Bij de afweging om toch naar het carnaval toe te werken had Gewoon Deurgoan nog een extra argument. "We bestaan 11 jaar en dat is toch wel een bijzonder cijfer in de carnavalswereld, dus dat speelde ook mee", refereert Veldhuis aan het zottengetal, dat overal terugkomt bij de carnavalstradities. "Toen we hadden besloten om door te gaan, kwamen we in september al voor het eerst bij elkaar. Na een carnavalsloos jaar was dat echt geweldig. Toen beseften we dat we het echt super hadden gemist. Toen wisten we echt weer waarvoor we het deden."
Veldhuis hoopt dat hij Töpfer nog wel op één van de feesten van Gewoon Deurgoan ziet: "Als de situatie verder goed is en hij voelt zich er goed bij, dan kan dat natuurlijk gewoon. "Als het doorgaat, dan ga ik er zeker naar toe," zegt Töpfer. "We zijn goed bevriend. Wij bestaan volgend jaar elf jaar. Dan ga ik, maar niet in mijn officiële outfit.