nieuws

Afsluiting 'gevaarlijke' tunnel massaal genegeerd, al 5503 auto's geflitst

De tunnel is dicht omdat dat veiliger is voor fietsers.
De tunnel is dicht omdat dat veiliger is voor fietsers. © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Sinds de afsluiting op 11 oktober zijn er 5503 auto's onder de Vianense Poort in Culemborg gereden. De tunnel is alleen voor fietsers en hulpdiensten. Automobilisten die de tunnel wel gebruiken worden geflitst en krijgen nu nog een waarschuwingsbrief.
De tunnel is dicht omdat dat veiliger is voor fietsers. Niet alle Culemborgers zijn daar blij mee, omdat ze nu moeten omrijden. De gemeente onderzoekt sinds het afsluiten hoe druk de omliggende straten en alternatieve routes zijn, maar heeft daar nog geen resultaten van.
Er kan geen hekje voor de Vianense Poort worden geplaatst, omdat hulpdiensten er dan ook niet meer door kunnen. Vanaf 15 november kunnen automobilisten die alsnog onder het poortje doorrijden een boete verwachten, want dan is de eerste 'gewenningsmaand' voorbij. Die boete kost dan 100 euro én 9 euro administratiekosten.
De gemeente Culemborg laat vrijdag weten per abuis de verkeerde cijfers te hebben gepubliceerd. Niet 5303 automobilisten, maar 328 mensen zijn illegaal door de tunnel gereden. De gemeente laat weten de cijfers van het illegaal passeren van de tunnel opgevraagd te hebben bij de beheerder van de flitspaal. Culemborg heeft naar eigen zeggen de cijfers van alle flitspalen uit de hele regio gekregen, in plaats van alleen die bij de bewuste tunnel.