Nieuws

Corona laait op in verpleeghuizen: 'Ik dacht: oh nee, daar gaan we weer'

Verpleeghuizen zien het aantal coronabesmettingen toenemen.
Verpleeghuizen zien het aantal coronabesmettingen toenemen. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - "Het was wel even schrikken", zegt Joke Bastiaansen. Ze werkt als verzorgster bij verpleeghuis Torckdael in Wageningen. Op vakantie kreeg ze een appje dat een bewoner bij haar op de afdeling weer positief was getest op het coronavirus. "Ik dacht: oh nee, daar gaan we weer."
De coronabesmettingen nemen ook in de verpleeghuizen weer toe. Het aantal positieve testen is gestegen van 186 begin oktober naar 1022 in de afgelopen week, weet het RIVM. Oftewel: terug op hetzelfde niveau als begin februari van dit jaar. En dat merkt het verzorgend personeel.
Bekijk wat corona voor impact heeft in zorginstelling Torckdael:
Corona laait op in verpleeghuizen: 'Ik dacht: oh nee, daar gaan we weer'

Jaar lang geen besmettingen

"Het is heel zwaar, voor zowel de bewoners als het verzorgend personeel", zegt Myriam Hendriks die ook als verzorgende in Torckdael werkt. Een jaar lang na het zetten van de eerste vaccinatie in Nederland was niemand van de bewoners meer ziek geworden van het coronavirus.
Bij Opella, de zorginstelling waar Torckdael onder valt, dachten ze vorig jaar: dit is eindig, met een vaccin wordt alles beter. "Maar nu dan? Gaat dit ooit over? Wat is het perspectief? Dat maakt het extra zwaar", benadrukt Hendriks.
"Landelijk loopt het gewoon weer helemaal uit de hand," zegt ze fel. "En als je dat dan ziet als verzorgende, dan denk ik wel eens: wat zitten we toch moeilijk te doen in de maatschappij? Oh, we moeten een mondkapje op. Wij lopen de hele dag met een mondkapje op!"
En dat niet alleen. Ook de beschermende kleding is terug in Torckdael. Handschoenen, een speciaal mondkapje, een plastic schort en een speciale bril. Bastiaansen is een kwartier bezig om het allemaal aan te trekken om een bewoner bij wie corona is geconstateerd of die getest is op het virus, maar waarvan de uitslag nog niet bekend is, te kunnen verzorgen.
"Je krijgt het gewoon ontzettend warm in dat pak", vertelt haar collega Bastiaansen. "Die bril beslaat, omdat je gaat transpireren. Het contact met de bewoner wordt daardoor echt belemmerd. Ze horen je heel slecht."

Minder angstig

Toch zien de verzorgenden wel een verschil met het begin van de coronacrisis. "De bewoners zijn allemaal gevaccineerd. Wij zijn gevaccineerd als personeel. Ze zullen wel ziek worden, maar de klachten zijn relatief wat minder denk ik. Doordat je nu wat meer weet wat het kan doen, scheelt het voor mijn gevoel wel. Dat ik er wat minder angstig in sta als toen, maar het beheerst je wel."
Bij twee bewoners van Torckdael is corona vastgesteld. Een van hen is overleden. Twee andere bewoners wachten nog op de uitslag van de coronatest.