Nieuws

Nieuwe politieke partij zoekt koortsachtig naar raadsleden, maar vreest het ergste

Slechts een handjevol mensen wil misschien raadslid worden  voor de nieuwe Berkellandse partij
Slechts een handjevol mensen wil misschien raadslid worden voor de nieuwe Berkellandse partij © Omroep Gelderland
BORCULO - Het wordt een spannend weekend voor de Berkellandse Burgerpartij. De nieuwe politieke partij zoekt mensen die voor de partij de gemeenteraad in zouden willen, maar dat valt vooralsnog flink tegen. Op een bijeenkomst kwam bijna niemand af, tot grote teleurstelling van partijoprichter Jan Zappeij.
"Het is voor mij helemaal duidelijk, we trekken de stekker eruit", zegt Jan Zappeij aan het begin van de bijeenkomst. In zaal Kerkemeijer in Borculo zitten slechts tien mensen die willen komen luisteren naar wat de nieuwe partij allemaal wil. Maar die uitleg die komt er niet. "Nee, want als ik zo rond kijk, dan wil verder niemand de raad in, ofwel?" De aanwezigen schudden met hun hoofd. "We zijn nu met vier mensen en dat is gewoon te weinig."
Een teleurstellende avond voor oprichter Jan:
Nieuwe politieke partij zoekt koortsachtig naar raadsleden, maar vreest het ergste

Geen grote windturbines

Een paar maanden geleden was Jan Zappeij nog super enthousiast. Hij wilde opnieuw de Berkellandse politiek in. Eerder was hij al wethouder voor de PvdA en nu wil hij met zijn nieuwe partij Berkellandse Burgerpartij de raadszaal bestormen.
Zijn belangrijkste onderwerp: geen megagrote windturbines in Berkelland. Voor de zomer gaat hij er vanuit dat de nieuwe partij de gemeenteraadsverkiezingen in Berkelland gaat winnen. "En het vinden van goeie mensen voor onze partij, daar maak ik me geen zorgen over." Maar nu het uur U nadert en de partij officieel opgericht moet worden bij de notaris ziet het er allemaal niet rooskleurig uit. Vier mensen willen actief meedoen.

Drempel om raadslid te worden

De aanwezigen snappen wel dat mensen de politiek niet in willen. "De gemeente Berkelland is daar zelf debet aan. Kijk wat er in het gemeentehuis gebeurt, daar wordt je niet vrolijk van", zegt er één. "Wat er in Den Haag gebeurt en de formatie die ellenlang duurt heeft ook geen positief effect", zegt een ander. Volgens Jan zijn er meer partijen die maar moeilijk aan mensen kunnen komen.
Politicoloog Marcel Boogers kan dat niet hardop bevestigen. Hij doet al jaren onderzoek: "Ik onderzoek al sinds 2006 de mate waarin partijen problemen hebben met het vinden van kandidaten en we zien dat deze problemen de laatste tijd juist wat zijn afgenomen." Of dat voor de komende verkiezingen ook geldt kan hij niet zeggen. "Dat weten we niet, de eerste signalen wijzen inderdaad in die richting. Dat kan te maken hebben met het verharde politieke klimaat, met de gegroeide complexiteit van het raadswerk, of met het gevoel van veel raadseden dat ze weinig invloed kunnen uitoefenen op het gemeentelijke beleid."

Ben ik wel geschikt?

Terug naar de bijeenkomst in Borculo. Want na een half uurtje praten staat er toch 1 iemand op: Bart van Eeuwijk: "Ik weet dat Jan al een tijd bezig is en ik denk dat er ook een goed verkiezingsprogramma ligt", zo zegt hij. "Maar als er niemand meedoet, dan wordt het niets." Van Eeuwijk wil wel op de lijst, maar zegt zelf: "Ik vind eigenlijk dat ik hier niet geschikt voor ben, maar misschien moeten anderen daar maar over bepalen."
Met Van Eeuwijk als vijfde persoon gooit Zappeij nog niet meteen de handdoek in de ring. "We geven het nog even de tijd voor de stekker er definitief uittrekken. We gaan nogmaals mensen benaderen. Zondagavond hak ik de knoop door."