Nieuws

Justitie nog steeds op zoek naar nieuwe verdachten van aanslagen De Groot

De verdachten probeerden brand te stichten aan De Kogge in Tiel.
De verdachten probeerden brand te stichten aan De Kogge in Tiel. © Persbureau Heitink
ARNHEM - De politie krijgt steeds meer zicht op de wijze waarop de aanslag van 5 juni in Tiel is uitgevoerd. Die aanslag met een vuurwerkbom op een gezin dat lag te slapen, was onderdeel van een reeks aanslagen gericht tegen medewerkers van het fruitbedrijf De Groot in Hedel. Alle vier de verdachten die destijds op heterdaad zijn aangehouden, hebben direct contact gehad met de 'aanstuurder' van die aanslag. Een van hen kan ook worden gelinkt aan een andere aanslag in Hedel, begin mei dit jaar. De officier van justitie liet donderdag in de rechtbank weten nog steeds op zoek te zijn naar andere verdachten.
Het Openbaar Ministerie (OM) presenteerde donderdagmiddag met grote voortvarendheid de nieuwe onderzoeksresultaten in de zaak tegen vier mannen die ervan worden verdacht aanslagen te hebben gepleegd in Tiel, Waardenburg en Hedel, in mei en juni.
"We hebben niet alleen meer inzicht in de gedraging van de vier mannen die de aanslag in Tiel hebben gepleegd. Ook zien we dat alle vier de verdachten contact hebben gehad met een aanstuurder van een reeks aanslagen in deze periode, die zich op Snapchat voordeed onder de naam Wiewat020."
Hij refereerde daarmee aan de aanhouding van twee mannen en een vrouw. Deze verdachten - die vorige week zijn opgepakt - zouden de 'sturende rol' hebben gespeeld bij meerdere aanslagen, dus ook schietincidenten, zoals die in het Rivierengebied in mei en juni dit jaar.
De drie zitten op dit moment vast en in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. "En mogelijk volgen er nog meer arrestaties", zo sprak de officier van justitie.

'Minderjarige verdachte ook bij aanslag in Hedel betrokken'

De aanslag op de woning in Tiel was de laatste in een reeks aanslagen met vuurwerkbommen en vuurwapens die begin 2020 begon en verband zou houden met de vondst van een partij drugs bij De Groot Fresh Group in Hedel, in mei 2019.
Het OM spreekt van een 'terreurcampagne' gericht tegen medewerkers en ex-medewerkers van fruitbedrijf De Groot. De verdachten die donderdag moesten voorkomen, zijn in de nacht van 5 juni opgepakt op de A2 bij Tiel, kort nadat ze volgens het OM in Tiel een aanslag hadden gepleegd. Op dat moment was het Rivierengebied, waar veel De Groot-medewerkers wonen, binnen een maand tijd door vier schietincidenten opgeschrikt.
Donderdag werd bekend dat een man die onderdeel uitmaakt van die groep van vier verdachten een maand eerder ook betrokken is geweest bij een aanslag in Hedel, op 2 mei. Het gaat om een verdachte die op die dag vermoedelijk is gereden door een ander persoon, die op zijn beurt in oktober kort is aangehouden, maar daarna is heengezonden.
De zaak van de verdachte die naar Hedel zou zijn gereden om daar een aanslag te plegen, werd donderdag apart behandeld van de andere verdachten, omdat hij minderjarig is. De officier van justitie liet weten dat deze jongen - en ook anderen uit de groep van vier - mogelijk ook nog bij andere schietpartijen betrokken is geweest.

Verdachte zat in dezelfde gevangenis als het brein achter eerdere aanslagen

De zittingen werden donderdag aan de rechtbank in een reeks afgewerkt. Er was geen publiek bij aanwezig, behalve journalisten en andere professionals. Bij de behandeling van een van de drie zittingen kwam een saillant detail naar voren.
Zo zou een van de verdachten die 'recent' zijn opgepakt, hebben vastgezeten in de Rotterdamse gevangenis De Schie in de periode dat de incidenten in mei en juni plaatsvonden. Het is dezelfde gevangenis waar ook 'het brein' achter een eerdere reeks aanslagen in de Bommelerwaard vastzat, in dezelfde periode: Ali G.
Deze A.M. zat destijds vast op verdenking van betrokkenheid bij een gewapende overval.
In antwoord op vragen hierover antwoordde de officier van justitie dat er volop wordt onderzocht of er contact is geweest tussen deze verdachte en Ali G. "Het is ons nog niet precies bekend hoe alle verbanden lopen in de afpersingszaak richting De Groot."
Alle verdachten die donderdag moesten voorkomen, blijven voorlopig in de cel, zo liet de rechtbank weten. "Gezien de ernst van deze delicten kunnen wij het niet aan de samenleving verkopen u nu onder voorwaarden vrij te laten", zo sprak de voorzitter van de rechtbank vier maal op een rij.