Achterhoek / Stedendriehoek

'Hij zei altijd gedag', ook buurt denkt dat moord op Michel (41) een vergissing was

Politieonderzoek in de Kervelstraat na de schietpartij.
Politieonderzoek in de Kervelstraat na de schietpartij.
APELDOORN - Niet alleen de politie, maar ook buurtbewoners betwijfelen of Apeldoorner Michel Zuman het beoogde doelwit was van de fatale schietpartij aan de Kervelstraat in de wijk De Mheen. "Het was een aardige en nette man die met een karretje achter zijn fiets rondreed", zegt een buurvrouw tegen Omroep Gelderland. "Hij zei altijd gedag."
De 41-jarige Zuman werd vorige week onder vuur genomen in de hal van het huurpand waar hij woonde. Na een reanimatiepoging bezweek hij aan zijn verwondingen. Meerdere buurtbewoners verklaarden naderhand wakker te zijn geworden van knallen.
De vermoorde Apeldoorner deelde het huis, dat is opgedeeld in kamers, met andere huurders. "Hij deed altijd de voordeur open", vertelt de buurvrouw. Volgens haar riep Michel altijd naar boven als iemand kwam voor zijn huisgenoot. "Ja zo kende ik hem, dat hij voor iedereen opendeed."
Een buurman verderop kende hem ook. "Het was een man die oudijzer ophaalde en een klusjesman." Hij was een beetje schuchter. "Maar als je hem eenmaal kende dan groette hij je."
Hij vertelt verder dat Michel het huis aan de Kervelstraat netjes hield. Zo veegde hij regelmatig de stoep. Buurtbewoners denken niet direct dat hij op een lijst stond van 'die moet je doodschieten'.
Kijk naar de reacties van buurtbewoners en de politie:
'Hij zei altijd gedag', ook buurt denkt dat moord op Michel (41) een vergissing was
Er zijn dus twijfels of de schutter het gemunt had op Zuman. De politie geeft aan dat de schietpartij ook te maken kan hebben met de andere bewoners, de eigenaar of de verhuurder van het pand. Ook sluit ze niet uit dat het verkeerde huis is beschoten.
De politie legde eerder al uit dat het een complex onderzoek is omdat het bewuste pand is opgedeeld in meerdere kamers die verhuurd worden.

Dader is gezien

Omwonenden hebben de vermoedelijke dader die bewuste nacht gezien. Een buurman beschrijft hem als een lange, slungelige man die een donkere trui droeg met capuchon. Hij zou ook een donkere broek aan hebben gehad.
De buurman zag de verdachte weglopen na het schietincident. De politie vraagt tips te melden en geeft aan dat de schutter gevlucht is via de Deventerstraat. Daar is de man in een auto richting het centrum van Apeldoorn gereden.
Het is volgens de politie niet bekend of hij zelf het voertuig bestuurde. Ze sluit dan ook niet uit dat iemand anders hem geholpen heeft te vluchten na de schietpartij.

Buurtbijeenkomst

Inmiddels zijn er drie tips binnengekomen bij de politie. Maar volgens een woordvoerder zit daar de gouden tip nog niet tussen. Daarom roept de politie getuigen op om beelden of andere informatie van die bewuste nacht te blijven delen.
Bij de woning van Michel brandt een kaarsje.
Bij de woning van Michel brandt een kaarsje. © Omroep Gelderland
De gemeente heeft alle bewoners van de Kervelstraat een brief gestuurd waarin ze donderdagavond worden uitgenodigd voor een buurtbijeenkomst in het Kruispunt aan de Zilverschoon.
De politie zal daarbij aanwezig zijn om informatie te verstrekken over het onderzoek en eventuele vragen te beantwoorden. Ook burgemeester Ton Heerts en wijkagenten komen naar die bijeenkomst. "We kunnen ons voorstellen dat alle gebeurtenissen op u als inwoner veel indruk hebben gemaakt", schrijft de gemeente in de uitnodiging.

Woning is verzegeld

Op dit moment is het pand waar Michel werd doodgeschoten nog steeds verzegeld. Dat gebeurde op last van burgemeester Heerts na de schietpartij.
Michel huurde een kamer op de benedenverdieping. In het huis aan de Kervelstraat woonden nog acht andere bewoners. Zij zijn voor enkele weken elders ondergebracht of hebben zelf een logeeradres geregeld.
Zie ook: