Nieuws

Vier mannen voor rechter om geruchtmakende aanslagen

Politie na de brandstichting aan de Kogge in Tiel.
Politie na de brandstichting aan de Kogge in Tiel. © Persbureau Heitink.
ARNHEM - Vier jonge mannen verschijnen donderdag voor de Arnhemse rechtbank in verband met twee aanslagen in het Rivierengebied. Sinds die aanslagen, in mei en juni, bleef het stil in het gebied dat werd geteisterd door brandstichting en schietincidenten, met fruithandel De Groot in Hedel als uiteindelijk doelwit.
“Ik werd gevraagd om in te stappen en ging toen maar mee.” Dat is hoe een verdachte in september zijn deelname omschreef aan het plaatsen van een brandbom. Dat gebeurde in juni bij een woning aan De Kogge in Tiel. De voordeur liep brandschade op en het gezin dat achter die deur woont, kwam met de schrik vrij.
De in Amsterdam woonachtige verdachte rijdt naar eigen zeggen wel vaker met zijn vrienden 's avonds laat rond. Ditmaal ging de reis per auto naar Tiel. Wist hij veel dat de anderen daar een aanslag gingen plegen? “Ik dacht dat we alleen maar een jointje zouden gaan roken.”

Geweld rond fruithandel De Groot

Het voorval in Tiel past in een rij van incidenten rond fruithandel De Groot in Hedel. Een serie zeer ernstige aanslagen met brandbommen en vuurwapens plaagt medewerkers en ex-medewerkers van de onderneming al sinds begin 2020. Het geweld maakt deel uit van een afpersingscampagne die zijn wortels zou hebben in de cocaïnehandel.
De aanslagen treffen vooral de gemeente Maasdriel en andere gemeenten rond het hoofdkantoor van De Groot in Hedel. De plegers maken gebruik van een adressenlijst van De Groot-medewerkers die op straat belandde en vervolgens in het criminele milieu. Al maanden geldt de Bommelerwaard als 'veiligheidsrisicogebied' en dat duurt voorlopig tot december.

Op heterdaad

De laatste aanslag was in juni dit jaar. In de nacht van 5 juni houdt de politie vier mannen aan op de snelweg A2. Hun kleding zit onder de olie en wasbenzine, dezelfde brandbare producten die gebruikt zijn bij een aanslag bij een woning in Tiel even eerder. De vier zijn er dus op heterdaad bij.

Opdrachtgever

De politie onderzoekt natuurlijk de telefoons van de vier mannen. Daaruit komt naar voren dat een persoon die zich bedient van een Snapchat-account met de naam Wiewat020 de lakens uitdeelt. Die 'opdrachtgever' gaf het viertal op weg naar Tiel directe wijze aanwijzingen als: “Nu allemaal jullie je telefoon uitzetten!”
Dezelfde vier mannen staan donderdagmiddag voor de rechter op verdenking poging tot moord of doodslag. Het gaat dan om twee aanslagen: die op 5 juni in Tiel, maar ook een beschieting van een Waardenburgse woning, drie weken eerder.

Drie nieuwe verdachten

Inmiddels heeft de politie in deze zaak ook drie andere verdachten opgepakt: twee mannen en een vrouw. Zij gaven volgens het Openbaar Ministerie (OM) de opdracht om de aanslag te plegen.
Het is echter nog onduidelijk of de in totaal zeven verdachten ook te maken hebben met eerdere aanslagen in het Rivierengebied. Tijdens een rechtszitting in september hielden de verdachten de kaken stijf op elkaar. Ook het OM kon daarover toen nog niet meer vertellen.

'Sturende rol'

Donderdag moet in de rechtbank blijken of het OM inmiddels wél meer weet. Het OM verdenkt de drie nieuwe verdachten er in ieder geval van een 'sturende' rol te hebben gespeeld in de aanslagen in de Bommelerwaard.

Reactie De Groot

Fruithandel De Groot laat weten dat het bedrijf ook nu weer gespannen uitkijkt naar de zitting. "We willen graag weten hoe dit is georganiseerd en of er een link is met de eerdere aanslagen. En of er mogelijk in de tussentijd ook nog aanslagen zijn verijdeld door de politie. Want dat kan ook nog."

Zie ook: