EDE

Gezondheidscentrum en basisschool beklad met leuzen: 'No vaccins'

Op de muren bij de entree zijn leuzen neergekalkt.
Op de muren bij de entree zijn leuzen neergekalkt. © Ted Walker / Persbureau Heitink
EDE - Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een gezondheidscentrum in Ede beklad en beschadigd. Op de muren prijken leuzen als 'no vaccins' en 'moord' en de entree zit onder de witte verf.
In het gezondheidscentrum aan de Doornlaan huizen onder meer drie dokterspraktijken, een apotheek, een psychologenpraktijk, een verloskundigenpraktijk en een diëtheek. De medici die aan het gezondheidscentrum verbonden zijn, kunnen of willen nog niet reageren op het incident. Een doktersassistente zegt dat de zorg momenteel prioriteit heeft.
De entree van het gezondheidscentrum zat onder de verf:
Gezondheidscentrum beklad met leuzen tegen vaccins
Een woordvoerder van de politie bevestigt dat collega's woensdagochtend ter plaatse zijn gegaan bij het gezondheidscentrum. Of er al aangifte is gedaan, is nog niet bekend.
Voor het pand van het gezondheidscentrum hangt een camera. De beelden daarvan worden uitgelezen, zegt een videocorrespondent.

Ook leuzen bij basisschool

Het gezondheidscentrum is niet de enige plek die ondergekalkt is. Ook evangelische basisschool De Rots heeft te maken gehad met vandalisme. Directeur Erik Hendriksen zegt dat een schuurtje bij het kleuterplein van De Rots, aan de kant van de Van der Hagenstraat, beklad is met het getal '666'. Ook staat er een dodenkruis bij.
De bekladde schuur bij de basisschool.
De bekladde schuur bij de basisschool. © Omroep Gelderland
"Is dit een waarschuwing? Een bedreiging? Ik weet het niet, dus ik kan er ook niets mee", zegt Hendriksen. "Het is me onduidelijk wat ermee wordt bedoeld."
De directeur heeft aangifte gedaan bij de politie, zegt hij. Hij wil de leuzen weer laten verwijderen en betitelt het incident als vandalisme.

Omwonende ongerust

Een vrouw op leeftijd die in een seniorencomplex om de hoek woont, laat iedere ochtend rond 5.30 uur haar hond uit in de buurt. Ook woensdagochtend deed ze dat. Eenmaal buiten zag ze de leuzen op de muren van het gezondheidscentrum en de ravage voor de deur.
"Eerst begreep ik niet wat er nou geschreven stond: vax en no vax. Iemand anders legde me uit dat het met de vaccinaties te maken had. Dat er SS op de muur bij ouderen aan de overkant stond, daar begreep ik de bedoeling wel van", zegt ze met gesmoorde stem. "Het is echt afschrikwekkend."