Nieuws

Netwerk van mensensmokkelaars opgerold, twee verdachten opgepakt

Een 34-jarige Apeldoorner en een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn aangehouden.
Een 34-jarige Apeldoorner en een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn aangehouden. © ANP, ter illustratie.
APELDOORN - Een 34-jarige Apeldoorner en een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn dinsdag aangehouden omdat ze worden verdacht van het organiseren van mensensmokkeltransporten. Via de Hongaarse grens zouden Syrische migranten de EU binnen zijn gesmokkeld.
In mei zijn al twee Nederlanders in Hongarije aangehouden voor mensensmokkelactiviteiten langs de Hongaars-Servische grens. Zij zouden als chauffeur verantwoordelijk zijn geweest voor het binnen Europees grondgebied smokkelen van groepen Syriërs. Daarop hebben Hongarije en Nederland een gezamenlijk onderzoek opgestart.

Chauffeurs geronseld

De twee mannen die nu zijn aangehouden, worden ervan verdacht dat zij deze chauffeurs hebben geronseld om de smokkeltransporten voor hen uit te voeren. Ook worden zij verdacht van het organiseren van transporten die eerder in Duitsland en Oostenrijk werden onderschept. Hiervoor werden in totaal drie chauffeurs aangehouden die ook door de verdachten zouden zijn geronseld.
In het kader van het onderzoek zijn er doorzoekingen geweest in drie panden in Apeldoorn en Zutphen.