Nieuws

Ook Rozendaal wil niet dat de Posbank helemaal op slot gaat

Verkeersmaatregelen op de Posbank.
Verkeersmaatregelen op de Posbank. © ANP
ROZENDAAL - De gemeenteraad van Rozendaal heeft dinsdagavond gekozen voor een gedeeltelijke afsluiting van de Posbank, het zogeheten scenario D, tussen 1 april en 31 oktober. De raad van Rheden nam twee weken geleden hetzelfde besluit. Dat betekent dat het gebied niet helemaal op slot gaat voor gemotoriseerd verkeer.
Dat terwijl het college van burgemeester en wethouders voor scenario C wilde gaan. Daarbij werd de hele Posbank inclusief het Rozendaalse Veld afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Een meerderheid van de raadsleden vindt echter dat de Posbank bereikbaar moet blijven voor recreatie. Parkeerplaatsen moeten daarom toegankelijk blijven, net als de wegen door het heuvelachtige natuurgebied. In deze eeuw zijn al vaker plannen om de Posbank af te sluiten mislukt.

Minder verhit

De discussie in Rozendaal ging er een stuk minder verhit aan toe dan eerder in Rheden. Maar dat leidde dat niet tot een ander besluit. “Het is handig als we beiden voor hetzelfde scenario kiezen”, zei fractievoorzitter Corine ter Brugge van Rosendael’74, aldus mediapartner RTV Arnhem. Wilfred Jansen van PAK vond dat geen goed argument, maar kreeg behalve zijn eigen fractie niemand achter zich.
Wel wordt het gekozen scenario na twee jaar geëvalueerd. Alle fracties in de Rozendaalse raad houden de mogelijkheid open om de Posbank geheel af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

Rozendaalse Veld blijft open

Alle drie de partijen zijn unaniem voor het bereikbaar houden van het Rozendaalse Veld voor gemotoriseerd verkeer en als hondenlosloopgebied. De provincie is bezig om bepaalde gebieden in de Veluwezoom minder toegankelijk te maken voor toeristen. Eén van die gebieden is het Rozendaalse Veld. “De kaart met die zonering is het wensbeeld van de provincie, maar zij nemen daarin niet de regie”, zegt wethouder Anton Logemann. “En wij gaan ook het initiatief niet nemen om daarin iets te veranderen."
Toch houdt hij een slag om de arm omdat Rheden formeel iets te zeggen heeft over het veld en die gemeente zich volgens de wethouder genoodzaakt kan voelen om op termijn wel een aanlijnplicht in te voeren. “Als Rozendaal zullen we bij hen en de provincie aangeven dat u waarde hecht aan het losloopterrein. We kunnen ons voorstellen dat er ooit wel gezocht wordt naar een alternatief. Voor zover bekend is dat nu niet gaande, maar we kunnen het ook niet uitsluiten. Als het zover komt willen we graag aan tafel zitten om mee te praten.”

Verkeer loopt vast

De Posbank is een zeer geliefde bestemming. Op mooie dagen loopt het verkeer naar de bossen en de heidevelden regelmatig vast. Omwonenden hebben daar veel last van. Ook de natuur lijdt volgens Natuurmonumenten ernstig onder de aanhoudende stroom gemotoriseerd verkeer.
Rheden en Rozendaal moeten nu met anderen gaan werken aan een nieuw plan, dat begin volgend jaar klaar moet zijn. Het idee is dat de Posbank in de zomermaanden in weekeinden en op feestdagen wel gedeeltelijk dicht gaat. Een rondje rijden door het gebied is dan niet mogelijk, terwijl er ook een snelheidsbeperking gaat gelden.

Zie ook: