Nieuws

Amateursporters schrikken: vanaf zaterdag alleen toegang met coronapas

Amateursporters boven de 18 moeten vanaf zaterdag een coronapas laten zien.
Amateursporters boven de 18 moeten vanaf zaterdag een coronapas laten zien. © ANP
ARNHEM - Amateursporters moeten vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien bij trainingen en wedstrijden. Ook het publiek moet een QR-code kunnen laten zien. Het besluit van het kabinet komt hard binnen bij voetbalvereniging sv De Paasberg in Arnhem.
“Het is lastig voor onze club dat zij de controle moeten uitvoeren”, zegt één van de spelers na een oefenwedstrijd. “We hebben hier vrijwilligers die hart voor de club hebben. Nu moeten we die mensen gaan belasten met de taak om te controleren, dat vind ik moeilijk.”
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Amateursporters schrikken: vanaf zaterdag alleen toegang met coronapas
Penningmeester Adri van der Beek vindt het ook even wennen. “Dit is een hele stap, maar we moeten er toch mee gaan beginnen vanaf aankomend weekend. Het is extra werk, misschien moeten we wel extra mensen gaan inhuren.”

'Onuitvoerbaar'

De KNVB is ook niet blij met het besluit van het kabinet. De voetbalbond roept de Tweede Kamer, samen met sportkoepel NOC*NSF op, om sporten bij amateurverenigingen voor iedereen mogelijk te maken. “De plannen van het kabinet voor het amateurvoetbal zijn praktisch gezien onuitvoerbaar”, zegt de KNVB.
Bij sv De Paasberg in Arnhem zijn de voetballers niet blij met het besluit.
Bij sv De Paasberg in Arnhem zijn de voetballers niet blij met het besluit. © Omroep Gelderland
Het is voor vrijwilligers lastig om iedereen te controleren, stelt de bond. “Vrijwilligers zijn goud waard, maar ook schaars. Waar ga je vrijwilligers vandaan halen die zeven dagen per week QR-codes gaan controleren bij alle sporters en bezoekers op een accommodatie? Dit is gewoon een brug te ver en niet handhaafbaar.”
De nieuwe maatregel gaat komend sportweekend meteen in. “De termijn waarop dit ingaat, is helemaal onhaalbaar. Krijgen verenigingen die deze stap niet (tijdig) kunnen nemen dan een boete?”