ARNHEM

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen die vanaf zaterdag gelden

Demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.
Demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. © ANP
ARNHEM - We gaan weer een mondkapje dragen in winkels en publieke binnenruimtes en op méér plekken wordt een coronatoegangsbewijs verplicht. Dat zijn twee van de maatregelen die vanaf zaterdag ingaan, hebben demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dinsdagavond laten weten in hun corona-persconferentie.
Met onmiddellijke ingang gaan er drie adviezen in. De eerste is dat er weer een dringend advies geldt om onderling anderhalve meter afstand te houden. Daarnaast scherpt het kabinet het thuiswerkbeleid aan. "Werk minimaal de helft van de tijd vanuit huis", zei premier Rutte tijdens zijn persconferentie. Tot slot komt er opnieuw een binnenlands reisadvies: "Mijd drukte op de weg en reis niet in de spits."
Rutte sprak dinsdagavond van een 'lastige boodschap' voor Nederland. "Lastig, omdat we meer van mensen vragen nu de besmettingscijfers en de ziekenhuiscijfers weer oplopen. En lastig, want alles dat met corona te maken heeft leidt tot meer discussie in de samenleving", sprak hij uit.

Maatregelen vanaf zaterdag

Lastig of niet: het demissionaire kabinet acht meerdere maatregelen noodzakelijk. Enkele daarvan gaan aanstaande zaterdag in en zijn bekende maatregelen, die eerder al werden ingevoerd (en later weer beëindigd). Zo wordt het op verschillende plekken weer verplicht een mondkapje te dragen: plekken waar een coronatoegangsbewijs niet verplicht is. Dan gaat het bijvoorbeeld om supermarkten en winkels, maar ook om bezoeken aan contactberoepen als de kapper. Wie geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro.
Ook op stations, perrons en op het hele vliegveld is het verplicht een mondkapje te dragen, net als voor alle publiekelijk toegankelijke binnenlocaties als gemeentehuizen. Mensen op het mbo, hbo en de universiteit dienen weer een mondkapje te dragen als zij zich verplaatsen in de gangen tussen lessen en colleges door.

Coronatoegangspas

Een uitgelekte maatregel, die nu ook werkelijkheid wordt en van tevoren al voor ophef zorgde, is de uitbreiding van de coronapas. Vanaf zaterdag moet iedereen die naar de sportschool wil of een baantje wil trekken in het zwembad een geldige QR-code kunnen laten zien.
De verplichting geldt ook in de georganiseerde amateursport vanaf 18 jaar, vertelde Rutte dinsdagavond. Bij publiek van amateurwedstrijden is de jeugd tot 18 jaar uitgezonderd. Ook bezoekers van monumenten en musea moeten een QR-code kunnen tonen voor ze toegang krijgen. "Een uitzondering geldt voor georganiseerde jeugdactiveiten, zoals een kamp van de scouting of de sinterklaasintocht", stelde Rutte dinsdag.
Mondkapjes gelden niet op plekken waar een coronatoegangsbewijs verplicht is.

Toegangsbewijs voor het werk

Het kabinet bereidt een maatregel voor waarmee werkgevers de mogelijkheid hebben hun medewerkers naar een QR-bewijs te vragen. Van een verplichting zal geen sprake zijn, beloofde de minister-president.
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, wil de CoronaCheck-app ook op het werk invoeren. Bruls zei zondag in het programma Buitenhof dat hij daar voorstander van is. De wetswijziging die daarvoor nodig is, mag er wat hem betreft zo snel mogelijk komen.
De persconferentie is nog bezig. Kijk hier live mee: