DOETINCHEM

Achterhoek wil onderhandelingsgesprekken over formatie naar de regio halen

Toeristisch bord in de Achterhoek.
Toeristisch bord in de Achterhoek. © REGIO8
DOETINCHEM - Bestuurders uit de Achterhoek nodigen de formerende partijen in Den Haag uit om een deel van de verkenningen, onderhandelingen en gesprekken in de Achterhoek te voeren. In een brief aan de informateurs stelt de regio dat steeds meer mensen uit de Randstad de weg naar de Achterhoek weten te vinden, maar dat politiek Den Haag achter blijft.
De brief aan de informateurs is ondertekend door burgemeester Mark Boumans van Doetinchem, burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek, Mirjam Koster-Wentink van het Graafschap College en Koen Knufing van VNO-NCW Achterhoek.

In gesprek over aantal thema's

De Achterhoekse bestuurders nodigen de Haagse bewindslieden uit om de onderhandelingsgesprekken op een passende locatie in de Achterhoek te voeren. Ook vragen ze om middels een aantal thema’s te werken aan een nieuwe bestuurscultuur. Zo gaat het om de thema’s bereikbaarheid en de arbeidsmarkt.
“Investeer in regionale bereikbaarheid over weg en spoor, zoals de opwaardering van de spoorlijn Arnhem-Doetinchem-Winterswijk (RegioExpres) en de N18”, zo valt in de brief te lezen. “Een goede verbinding tussen stedelijke gebieden en het landelijk gebied draagt bij aan een betere balans voor wonen en werken in Nederland.”

Verduurzaming, droogte en stikstof

De bestuurders uit de Achterhoek doen ook op andere thema’s een aanbod om als experimenteerregio mee te werken aan een nieuwe bestuurscultuur. Zo dringen ze aan op verdere regionalisering van de gezondheidszorg door met een nieuwe organisatiestructuur de omslag te maken van zorg naar gezondheid. En door verduurzaming van landbouw naar kringlooplandbouw de problematiek rond droogte en stikstof aan te pakken.