SINT AGATHA

Sofie leerde opnieuw lopen na ernstig ongeluk met paard

Haar liefde voor paarden is niet verdwenen.
Haar liefde voor paarden is niet verdwenen. © Omroep Gelderland
SINT AGATHA - Het begon als een normale dag voor de 24-jarige Sofie Ebben. Maar 2 september 2018 vergeet ze nooit meer. Het is de dag waarop ze een ongeluk kreeg met haar paard. Het paard gaf haar een trap in de rug en liep over haar heen. Vervolgens kon ze niet meer opstaan en kwam ze in een rolstoel terecht. Na een jaar revalideren deed ze iets wat ze niet meer had verwacht: ze liep de Nijmeegse Vierdaagse.
"Ik liep naar buiten met een merrie en een veulen. Plots bleef het veulen stilstaan terwijl de merrie doorliep", vertelt Ebben in de documentaire From Wheels to Heels. "Ik werd bijna gevierendeeld, waarna het veulen in mijn rug sprong, waardoor ik voorover op de stenen ben gevallen. Doordat ik voor haar lag bij de ingang van de wei, liep ze nog over mij heen." Ebben wilde opstaan, maar dat lukte niet. In het ziekenhuis gingen ze uit van een gebroken rug en een dwarslaesie, maar dat klopte niet.
Bekijk hoe Sofie opnieuw leerde lopen:
Sofie leerde opnieuw lopen na ernstig ongeluk met paard - GLD DOC

Speciale therapie

Dan wordt ontdekt dat Sofie een neurologische symptoomstoornis heeft waarbij de hersens geen signaal meer uitsturen naar haar benen. Ze start een andere vorm van therapie, waarbij haar spieren in een vorm van verstijving terechtkomen, catalepsie genoemd. Tot haar verbazing blijkt dat te werken. Bij een tweede behandeling kan ze al weer staan, al is de weg naar zelfstandigheid nog lang.
Maar ze geeft niet op en werkt hard aan haar herstel, terwijl ze grote dromen heeft. "Toen ik in de rolstoel zat dacht ik al: ik wil de Nijmeegse Vierdaagse lopen", vertelt ze trots. "Nu is duidelijk dat het haalbaar is." En de liefde voor paarden? "Ondanks dat ik het ongeluk heb gehad, is de liefde niet weg. Dat is iets wat er van jongs af aan ingebakken zit, dat blijft."
Bekijk hieronder de hele documentaire From Wheels to Heels: