ARNHEM

300 extra Afghaanse vluchtelingen zijn welkom in Arnhem

Arnhem wil 300 extra Afghaanse vluchtelingen opvangen, cruiseschip beschikbaar.
Arnhem wil 300 extra Afghaanse vluchtelingen opvangen, cruiseschip beschikbaar. © ANP
ARNHEM - Arnhem wil op twee locaties tijdelijk 300 extra Afghaanse vluchtelingen opvangen. Het gaat onder meer om een cruiseschip dat waarschijnlijk vrijdag aan zal meren ter hoogte van de Scheepvaartwinkel aan de Nieuwe Kade. Dat moet ruimte bieden aan 200 alleenstaande vluchtelingen en echtparen, voor de duur van zes maanden.
Daarnaast is het de bedoeling dat de locatie aan de Groningensingel, waar nu ook al vluchtelingen verblijven, wordt uitgebreid met een paviljoen voor 100 extra personen. Daar zouden ook gezinnen terecht kunnen. Die uitbreiding moet een tot twee jaar open blijven.

'Vraagt veel van stad'

Het college zegt zich te realiseren dat 'de opvang van mensen in nood veel vraagt van onze stad en wijken'. Toch meent het stadsbestuur dat Arnhem daar voldoende draagkracht voor heeft.
De wijkbewoners zijn per brief over het voornemen geïnformeerd. Een informatieavond volgt. Mocht er in de toekomst meer tijdelijke opvang nodig zijn, wil het college die mogelijkheden onderzoeken.

'Voelen verantwoordelijkheid'

"In Arnhem voelen wij de verantwoordelijkheid om kwetsbare vluchtelingen een veilige plek te geven", stelt wethouder Cathelijne Bouwkamp. "Het Rijk heeft opnieuw een appel op ons gedaan. We geven daar wederom gehoor aan." Wel roept Bouwkamp de nationale overheid op om met structurele oplossingen te komen.