GROENLO

'Deze traditie mag gewoon niet uitsterven', Grolse wanten breien ontsnapt aan oubolligheid

Het breien van de Grolse wanten tijdens de breimiddag in de Stadsboerderij in Groenlo
Het breien van de Grolse wanten tijdens de breimiddag in de Stadsboerderij in Groenlo © Omroep Gelderland
GROENLO - De Grolse wanten zijn hipper dan ooit. Vorige week ging er een heuse Grolse Wanten Film in première en kreeg de steeg naast de voormalige breifabriek in het centrum van de stad zijn eigen naam. De komende winterperiode worden er zelfs breimiddagen georganiseerd om het breien bij een jongere generatie onder de aandacht te brengen.
“Dat het breien nu zo populair is heeft ook wel een klein beetje te maken met corona”, denkt Bjorn Snijders van de Grolse Wanten Sociëteit. “Mensen zitten meer thuis en hebben toch het breien ontdekt.”
Een enthousiaste groep mannen richtte in 2005 De Grolse Wanten Sociëteit op met als doel de Grolse want in het straatbeeld te behouden. Dat leidde er toe dat het breien van de Grolse wanten in 2017 werd opgenomen op de nationale inventarislijst van immaterieel erfgoed. “Deze traditie mag gewoon niet uitsterven”, zegt Snijders.
Bekijk hoe belangstellenden enthousiast worden gemaakt voor het breien:
Grolse wanten breien ontsnapt aan oubolligheid

'Fijne kneepjes van het breien leren'

Om de traditie levend te houden werden afgelopen maand etalages van winkels in de binnenstad versierd met het Grolse wanten patroon tijdens ‘De Grolse wanten weken’.
Voor de komende winterperiode staan er breimiddagen gepland om een jonger publiek kennis te laten maken met de eeuwenoude traditie. “We organiseren een soort workshop met ervaren breisters”, zegt Snijders. “Mensen die het eens willen proberen kunnen de fijne kneepjes van het breien komen leren.”
Wendy Wolters leerde het breien van haar moeder. “Ik vind de afwisseling van het maken van sjaals, wanten of sokjes het leukste”, zegt Wolters. “Als ik de Grolse wanten terug zie in het straatbeeld dan vind ik dat wel een leuk gegeven.”
Tijdens de breimiddagen wisselt ze kennis uit met andere breisters uit Groenlo en probeert ze de breitechniek over te brengen aan nieuwe breisters. “Het samen breien is dan ook erg gezellig.”

Winkeltje in Openluchtmuseum

De populariteit van de Grolse wanten heeft ook door de promotie op social media en de webshop, waarop Grolse wanten producten besteld kunnen worden, een vlucht genomen. In december opent in het Openluchtmuseum in Arnhem zelfs een winkeltje waar de Grolse wanten te koop zijn. “Dat maakt ons wel trots”, zegt Snijders. “Zelfs mensen van buiten Groenlo die een binding hebben met deze plek bestellen onze Grolse wanten producten.”
De Grolse wanten Sociëteit blijft de komende jaren de Grolse wanten promoten en wil van ‘De Grolse wanten weken’ een terugkerend iets maken. “Ik vergelijk het wel eens met de populariteit van de Friese vlag en de pompeblêden”, zegt Snijders. “Het zou mooi zijn als dat ook gebeurt met de Grolse wanten.”