Nieuws

EXPLAINER | Dit is waarom de ziekenhuizen nu alwéér alarm slaan

Verslaggever Annemieke Schakelaar legt uit waarom de ziekenhuizen alarm slaan.
Verslaggever Annemieke Schakelaar legt uit waarom de ziekenhuizen alarm slaan. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De ziekenhuizen slaan weer alarm, het kabinet komt dinsdagavond met nieuwe maatregelen en de vijfde coronagolf lijkt begonnen. Maar daar waren we toch vanaf? Onze verslaggever Annemieke Schakelaar legt je in het kort uit waarom de ziekenhuizen nu opnieuw alarm slaan - ook al liggen er minder coronapatiënten dan eerder.
Bekijk de explainer:
Dit is waarom de ziekenhuizen nu alwéér alarm slaan
Vanwege de oplopende coronabesmettingen en de alarmerende geluiden uit de ziekenhuizen houden demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdagavond opnieuw een coronapersconferentie.
Maandag lekte al uit wat de plannen zijn. Zo wordt het coronatoegangsbewijs uitgebreid naar meer sectoren, zoals sportscholen, zwembaden en 'doorstroomlocaties' zoals dierentuinen, pretparken en musea.

Mondkapje keert terug

Ook het mondkapje keert terug: in publieke binnenruimtes zoals bibliotheken en bij contactberoepen zoals de kapper moet het weer op. Mogelijk wordt het ook in winkels weer verplicht er eentje te dragen.
Tot slot wordt het thuiswerkadvies aangescherpt: mensen moeten voortaan de helft van de tijd thuiswerken, voor wie dat kan.