Nieuws

Duizenden kippen uit voorzorg geruimd op bedrijf in Otterlo

Medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ruimen een pluimveebedrijf.
Medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ruimen een pluimveebedrijf. © ANP
OTTERLO - Een vleeskuikenbedrijf met 4100 kippen in Otterlo is zondag preventief geruimd. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwam het bedrijf naar boven als zogeheten 'risicovol contact'.
In Grootschermer (gemeente Alkmaar) werd eind vorige week bij een pluimveebedrijf met vleeskuikens vogelgriep vastgesteld. Omdat niet volledig uit te sluiten is dat het vogelgriepvirus vanuit daar is overgebracht naar het bedrijf in Otterlo, en het in een zeer pluimveedichtgebied ligt, is besloten de vleeskuikens op het bedrijf te ruimen.
Hoewel de kans op een besmetting bij dit bedrijf klein is, zijn de consequenties van een eventuele uitbraak op deze locatie zeer groot. In de tien kilometerzone rondom het bedrijf liggen 144 pluimveebedrijven. In Barneveld werd vorige week ook een bedrijf geruimd. Ook daar ging het om duizenden kippen.
Er is sprake van een risicovol contact als er bijvoorbeeld een bezoeker op een besmet bedrijf is geweest, en daarna een ander bedrijf heeft bezocht.