ZEVENAAR

Bouw Fashion Outlet Zevenaar start, ook zonder duidelijkheid over doortrekken A15

Infoavond Zevenaar outlet.
Infoavond Zevenaar outlet. © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - In 2022 moet de bouw van de Fashion Outlet Zevenaar eindelijk van start gaan. Eigenlijk zou het winkelcentrum dit jaar al klaar moeten zijn, maar omdat nog geen knoop is doorgehakt door de Raad van State over het verlengen van de A15, is de bouw vertraagd. Die uitspraak wordt nu begin 2022 verwacht, maar ook als die niet komt wil initiatiefnemer en ontwikkelaar Kees Woltering niet nog langer wachten met bouwen. Hij zei dit maandag tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst over de plannen.
Het outletcentre wordt gerealiseerd langs de A12 op Businesspark 7Poort. Het wordt 17.500 m2 groot en komen ongeveer 90 winkels in. "Op dit moment is 60 procent van die winkels al bezet. Dus dat komt wel vol", vertelt Kees Woltering van Stable International die de outlet samen met Veluwezoom Verkerk ontwikkelt.
Al in 2017 stemde de gemeenteraad van Zevenaar in met de komst en de plannen voor de kledingoutlet. Een goede ontsluiting was een vereiste en die zou er komen met het doortrekken van de snelweg A15. "Daar wachten we al jaren op, maar er is nog steeds geen duidelijkheid", aldus Woltering.
Hij is wel klaar met wachten: "Als er nu opnieuw uitstel komt om de één of andere reden, gaan we gewoon beginnen." Al zou het niet ideaal zijn als de afslag pas later aangelegd wordt dan de outlet: "Dan zijn we misschien net open, maar dan krijgen we last van de wegwerkzaamheden hier."

Zorgen over parkeren

Woltering heeft goede hoop dat ergens komende zomer begonnen kan worden met de bouw van de outlet. De voorbereidende werkzaamheden zijn al gestart, de stroomvoorziening is aangelegd. Maar eerst wordt begonnen met het realiseren van een supermarkt, waar vooral de bewoners van de wijk Groot-Holthuizen om zitten te springen.
"Er zijn nu helemaal geen voorzieningen in onze buurt, dus een supermarkt is zeer welkom", vertelt een bezoeker van de informatiebijeenkomst. Ze bestudeert de panelen met plattegronden van de plannen zorgvuldig. Wat betreft de outlet maakt ze zich nog wel zorgen over eventuele parkeeroverlast.
"Er komen parkeerplaatsen genoeg maar daar moeten bezoekers van het winkelcentrum straks wel voor betalen. Dan is de kans groot dat ze in onze wijk gaan parkeren, dat is gratis." Volgens Woltering zal het zo'n vaart niet lopen: "Parkeren kost maar drie euro voor een hele dag en het is nog wel een halve kilometer lopen vanuit de woonwijk. "
Een wat ouder echtpaar is zonder twijfel enthousiast over de fashion outlet: "Ik vind het wel fijn, wat meer levendigheid in de buurt", zegt de vrouw van het stel. "Bovendien is het goed voor de werkgelegenheid." Voor parkeeroverlast is ze niet bang: "Je moet helemaal omrijden om in onze wijk te komen en daar dan te parkeren, waarom zouden mensen al die moeite doen terwijl ze ook voor de deur van het winkelcentrum hun auto kunnen neerzetten?"

Hotel en station

Naast de komst van een supermarkt en het outletcentre zijn er plannen voor de bouw van een groot hotel met minimaal tachtig kamers. "We zijn nu in gesprek met enkele partijen", vertelt Kees Woltering. "Dus het is nog niet honderd procent zeker."
Ook hoopt Woltering dat er een treinstation bij 7Poort komt. "Maar daar gaan de provincie en ProRail over en die hebben nog geen knoop doorgehakt."
De komende jaren zal er in het gebied ook woonruimte bijkomen: "We zijn van plan zo'n 80 tot 120 appartementen te bouwen." Maar dat staat pas voor 2025 op de planning. Volgens Woltering zal in januari 2022 eerst begonnen worden met de supermarkt. "Volgend jaar kunnen de omwonenden in die winkel dan sowieso hun kerstboodschappen doen."

Zie ook:

impressie Fashion Outlet Zevenaar.
impressie Fashion Outlet Zevenaar. © Omroep Gelderland