Nieuws

Dolfijnenshow opnieuw verstoord door activisten, vegan streaker opgepakt

Dierenactivisten legden eerder al een dolfijnenshow stil.
Dierenactivisten legden eerder al een dolfijnenshow stil. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Dierenactivisten hebben afgelopen weekend opnieuw een dolfijnenshow in Harderwijk verstoord. Het ging om een actie van de 'Vegan Strike Group'. Het was de tweede keer in korte tijd dat de show van het Dolfinarium verstoord is.
De actie vond zondag plaats. Dierenactivisten sprongen in het water met borden waarop leuzen stonden geschreven zoals 'Dolphins deserve to be free'. De show werd naar aanleiding van de actie stilgelegd.
Volgens Peter Janssen, beter bekend als de 'vegan streaker', was de actie een protest tegen de voorgenomen verplaatsing van een aantal dieren naar China: "We deden dit uit protest tegen het gebruik van dieren voor amusement en het voornemen van het park om acht dolfijnen, twee zeeleeuwen en twee walrussen te verkopen aan een Chinees attractiepark.

Meegenomen door politie

Twee maanden geleden verstoorden de activisten ook al een dolfijnenshow. Janssen vertelde toen al bij Omroep Gelderland dat er meer acties zouden volgen.
Alex Tiebot, general manager van het Dolfinarium, laat weten dat Janssen bij de actie van afgelopen zondag is aangehouden door de politie. "Op 28 augustus heeft hij een parkverbod gekregen", vertelt Tiebot. "Door nu weer de voorstelling te verstoren heeft hij de wet overtreden. Hij en een mede-activist zijn door de politie meegenomen. Vervolgens hebben wij de voorstelling opnieuw opgestart."
Janssen bevestigt dat hij en een mede-activist zijn aangehouden door de politie. "We zijn dezelfde avond nog vrijgelaten." Volgens de politie moeten ze zich op een later moment verantwoorden voor de rechter.

Meer kritiek dan normaal

Het Dolfinarium ligt al jaren onder vuur, maar de afgelopen tijd is er meer kritiek dan normaal. Dat heeft te maken met de 'nieuwe koers' die het park naar eigen zeggen inslaat. Aanleiding was een bezoek van de Visitatiecommissie Dierentuinen, die het park een flinke tik op de vingers gaf.
Hoewel de commissie positief was over de openheid van het Dolfinarium en het niveau van dierverzorging en training, waren er ook flink wat kanttekeningen: Zo vond de commissie dat de dieren binnen Dolfinarium 'overwegend onnatuurlijk gedrag vertoonden'. Ook de licht- en geluidseffecten zouden een schadelijk effect kunnen hebben op de dieren. Ook het aanbieden van fotomomenten met de dieren noemde de commissie 'niet meer van deze tijd'. Bovendien was er kritiek op enkele dierverblijven.

Rechtszaak

Naar aanleiding van dit bezoek besloot Dolfinarium onder meer een aantal dieren weg te doen. De keuze om dolfijnen, walrussen en zeeleeuwen te verkopen aan China is daarbij omstreden. Dinsdag start een rechtszaak die door House of Animals en Sea Shepherd zijn aangespannen. De dierenrechtenorganisaties proberen de exportvergunning voor de 12 dieren naar China tegen te houden.

Zie ook: