Nieuws

Dierenrechtenorganisaties willen Dolfinarium-deal blokkeren: 'De slager keurt zijn eigen vlees'

Een jonge dolfijn in het Dolfinarium.
Een jonge dolfijn in het Dolfinarium. © ANP
HARDERWIJK - Opnieuw staan ze recht tegenover elkaar: Dolfinarium en dierenrechtenorganisaties Sea Shepherd en House Of Animals. De rechtszaak dient dinsdag bij de rechtbank van Amsterdam. Inzet is de exportvergunning van Dolfinarium voor een aantal dieren richting China. De dierenrechtenorganisaties willen daar via de rechter een stokje voor steken.
Dolfinarium is voornemens acht dolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen te exporteren naar pretpark Hainan Ocean Paradise in China. Het Harderwijkse zeezoogdierenpark kreeg daarvoor toestemming van het ministerie van Landbouw. Dat liet de minister onlangs weten in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

Belang

"De minister schrijft dat de Dolfijnen pas naar China worden gestuurd als ze zeker is dat het pretpark daar aan de Nederlandse dierenwelzijnseisen voldoet", vertelt Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. "Maar ze schrijft ook dat het ministerie dat helemaal niet gaat controleren. Dat mag dus het Dolfinarium doen. Maar het Dolfinarium verkoopt ook die dieren en heeft dus een belang om een heel mooi verhaal neer te zetten."
Het is een van de argumenten van de dierenwelzijnsorganisaties om naar de rechter te stappen. Formeel is de gedaagde partij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de vergunning voor de export afgeeft. De RVO is een onderdeel van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Bekijk wat de Partij voor de Dieren vindt van de manier waarop het Chinese pretpark wordt gecontroleerd:
Dierenrechtenorganisaties willen Dolfinarium-deal blokkeren: 'De slager keurt zijn eigen vlees'
Om de dieren daadwerkelijk uit te voeren heeft het grootste zeezoogdierenpark van Europa niet alleen een exportvergunning nodig en een gezondheidsverklaring van een dierenarts, maar ook een verklaring waarin staat dat de situatie in het land waar de dieren heen gaan ongeveer vergelijkbaar is met de situatie in Nederland.

Slager die zijn eigen vlees keurt

"Ik heb geprobeerd om er achter te komen waar dat nu wordt getoetst", vertelt Karen Soeters van House of Animals. "Want de minister doet voorkomen in haar antwoorden op de Kamervragen alsof dat een speciaal toetsmoment is. Maar ik kan niet vinden waar dat getoetst wordt. Dat is mij volstrekt onduidelijk." Dat Dolfinarium daar zelf onderzoek naar moet doen noemt Karen 'een slager die zijn eigen vlees keurt'.
Maar Alex Tiebot, de general manager van Dolfinarium verzekert dat het park niet over een nacht ijs is gegaan: "Wij doen dat niet zomaar, zo'n verplaatsing van die dieren. We hebben dat écht goed onderzocht. Wij hebben écht goed onderzocht dat ze naar een goede plek gaan. Dat zouden we ook niet doen als we er niet van overtuigd zouden zijn dat dit de beste plek is voor de dieren. Een moeilijke keuze, maar soms moet je moeilijke keuzes maken."

Uitspraak

De rechter moet bepalen of de exportvergunning terecht is afgegeven aan Dolfinarium. De uitspraak volgt normaal gesproken over twee weken.

Zie ook: