Instellingen

Wouter haalde de hele nacht door en kwam met een prachtige foto thuis

Het noorderlicht.
Het noorderlicht. © Wouter van Bernebeek
NIJMEGEN - Wouter is voor zijn werk altijd bezig met het weer. Toen de Nijmegenaar zaterdagmiddag vermoedde dat het noorderlicht in de komende nacht wel eens te zien zou kunnen zijn, twijfelde hij geen seconde en sprong in zijn auto.
De autorit ging naar Friesland. In de buurt van Harlingen dacht Wouter van Bernebeek het noorderlicht het beste te kunnen zien. En wellicht nog belangrijker: het ook te kunnen fotograferen. Want niet alleen bizarre weersomstandigheden, ook fotografie noemt hij als er om zijn hobby's wordt gevraagd.
"Toen ik naar Friesland reed, wist ik niet zeker of ik het noorderlicht zou zien. Dat is altijd weer een verrassing." De laatste keer dat Wouter in ons land het bijzondere licht zag, was in maart 2015.

'We zagen de lucht veranderen'

Met twee andere liefhebbers parkeerde Wouter de auto, zaterdag aan het einde van de avond, in de buurt van Harlingen. "We zagen de lucht rond half 1 veranderen. En toen ineens werd het noorderlicht zichtbaar. Zelfs eventjes met mooie rode 'pilaren'."
Wouter omschrijft het als een magisch moment. "Ik ben volop foto's gaan maken. Ook met het blote oog was het deze keer goed te zien. Dat maak je niet vaak mee." Na een half uurtje was het noorderlicht niet meer te zien. "We hebben gewacht of er nog een moment zou komen, maar dat was tevergeefs."
Rond 7.00 uur was Wouter terug in Nijmegen. "Dit was een goed nachtje doorhalen. Maar het was echt de moeite waard." Het eindresultaat was namelijk, naast een magisch moment, ook een prachtige foto van het weerverschijnsel.
Met deze foto kwam Wouter thuis.
Met deze foto kwam Wouter thuis. © Wouter van Bernebeek
"Het is een mooie foto. Maar het kan natuurlijk altijd beter", zegt hij daarover. "Ik ben veel met fotografie bezig. Daarom ben ik ook heel kritisch en ligt de lat voor mij wat hoger. Maar ik ben hier zeker blij mee." En nu? "Even wat bijslapen. Ik heb kleine oogjes, maar het was het allemaal waard."
Dat het noorderlicht zelfs in Nederland te zien was, komt door een grote uitbarsting op de zon. Die was naar de aarde gericht, waardoor een grote hoeveelheid geladen deeltjes op de aarde werd 'afgevuurd'. Die botsen op moleculen in de atmosfeer, 'waardoor de moleculen in een verhoogde staat van energie terechtkomen. Om weer hun normale energiestaat te bereiken, zenden de deeltjes licht uit: het noorderlicht'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!