Nieuws

'Een ongeluk met dodelijke afloop is kwestie van tijd', buurt wil actie na reeks incidenten

Otto van Harmelen steekt de drukke weg over.
Otto van Harmelen steekt de drukke weg over. © Omroep Gelderland
GORSSEL - "Het is wachten op een dodelijk ongeluk." Zo gevaarlijk is de Zutphenseweg in Gorssel volgens Otto van Harmelen. Als voorzitter van de dorpsraad in het Achterhoekse dorpje wil hij een snelle aanpak van de weg, waar het vrijdag tot maar liefst drie botsingen kwam.
Op de weg gebeuren volgens Van Harmelen heel veel ongelukken. "Het is vaak wel één keer per twee maanden raak." Vrijdag vonden er enkele uren na elkaar drie ongelukken plaats op de N-weg. Daarbij vielen vier gewonden. Volgens deze gegevens blijkt dat er sinds mei 2020 zeven ongelukken gebeurden op de weg.

60 kilometer als oplossing

De oorzaak van de ongevallen ligt volgens de voorzitter bij de vele op- en afritten en de bomen langs de weg. "Dat maakt het levensgevaarlijk. We zijn al lang bezig om er een 60-kilometerweg van te maken. Daar is anderhalf jaar geleden een proef mee geweest en die is geslaagd. Er zijn toen in ruim drie maanden tijd geen ongelukken gebeurd."
Bekijk hier waarom deze weg zo gevaarlijk is.
De snelheid moet omlaag, zeggen omwonenden.

Provincie onderzoekt de knelpunten

De provincie Gelderland was zaterdag telefonisch niet bereikbaar voor commentaar, maar schrijft op haar website dat ze onderzoeken "welke knelpunten tussen Zutphen en Epse op de weg, het fietspad of in de berm vragen om maatregelen." De provincie wil deze knelpunten in 2023 aanpakken.

In gesprek met de gemeente

De dorpsraad vindt dat de plannen "te langzaam gaan." Volgende week spreekt de raad met de wethouder van de gemeente Lochem. "Deze weg aanpakken is dan punt één op de agenda", vertelt Van Harmelen. En als er geen snelheidswijziging komt? "Ik denk dat we dan als dorp echt eens op de barricades gaan, want het is wachten op een dodelijk ongeluk."