Nieuws

Deze lekkernij kent bijna niemand meer: 'Ik proef appeltaart'

Jochem van Gelder kijkt of mensen het gerecht kennen.
Jochem van Gelder kijkt of mensen het gerecht kennen. © Omroep Gelderland
WESTERVOORT - Er zijn maar weinig mensen die appelepap nog kennen. Dat merkte presentator Jochem van Gelder toen hij met het heerlijke hapje de straat opging. Maar wat is het eigenlijk?
"Appelepap is gekomen in de jaren 1500-1600", legt tuinder Ferdinand Eeuwes uit in Het Lekkerste van Gelderland. "Toen zijn de mensen al anders gaan eten, met de spullen die ze in overvloed hadden. Er zit natuurlijk appel in. Maar ook havermout, griesmeel en karnemelk." Vroeger deden mensen die veel geld hadden er ook nog safraan in. "Safraan was echt een luxeproduct. Nu nog steeds, maar toen helemaal. Het maakt de appelepap wat zoeter en specialer.".
Jochem van Gelder ging de straat op om te kijken of iemand het kent.
Appelepap: wie kent het eigenlijk nog? - Het Lekkerste van Gelderland

Appeltaart

De mensen op straat vinden het lekker, merkt Van Gelder. Maar de herkenning is nog ver te zoeken. "Het lijkt op appeltaartvulling", zegt een man. "Ik proef appeltaart!" zegt een ander. Uiteindelijk weet één iemand het, met wat hulp, te raden.
In het Lekkerste van Gelderland gingen drie hobbykoks de strijd aan om de beste appelepap te maken, met een eigen twist. Arts Marit Breure uit Arnhem, kookstudio-eigenaar Marloes van Nistelrooij uit Eibergen en pleegmoeder mét kookstudio Hanneke van de Werf uit Keijenborg gaan de strijd met elkaar aan.
Bekijk hieronder de hele uitzending van Het Lekkerste van Gelderland.