Nieuws

Legervoertuigen met een stekker openen de aanval

Een elektrische quad van Defensie.
Een elektrische quad van Defensie. © Omroep gelderland
EDE - Spits je oren. Het is straks een handige tip voor de vijand van de Koninklijke Landmacht. Duurzame en muisstille oorlogsvoertuigen zijn namelijk in opkomst. In Ede maakten belangstellenden op kazerne Driesprong zaterdag kennis met energiezuinig oorlogstuig van de Koninklijke Landmacht.
Ook Defensie staat voor een opgave minder uitstoot te produceren. Bezoekers kunnen in Ede tien duurzame voertuigen bekijken, zoals de hybride quad, een elektrische motor en een heftruck op waterstof. De Koninklijke Landmacht maakt, test en gebruikt dit soort voertuigen voor missies en voor logistieke taken.
Sommige voertuigen hebben diesel nodig. Maar in vijandelijk gebied is transport van brandstof lastig. "Het is een van de meest kwetsbare processen. Vijanden zien het als makkelijke doelwitten", zegt Xander Beks, majoor van het energietransitieteam bij de Koninklijke Landmacht.
De hybride quad kan helpen en doet daarbij volgens Beks niet onder voor zijn grotere broers en zussen. "Oorlogsvoering werkt anders dan vroeger. We gaan nu niet allemaal met z'n allen het veld op om te vechten". Volgens Beks helpt het voertuig legereenheden in bijvoorbeeld dorpen of bergachtige gebieden.
Zo ziet de e-quad van Defensie eruit
Defensie wil duurzamer opereren.

Geen lege accu in vuurgevecht

Aan de verduurzaming zit ook een nadeel. Stel, de krijgsmacht is op missie. Dit duurt uren of dagen. Op een gegeven moment is de accu van een quad leeg en de kogels vliegen nog om de oren. Wat dan? Beks: "Daar liggen uitdagingen en daar kijken we naar. We zijn nu onder meer een verkennings- en bewakingsvoertuig aan het bouwen dat deels elektrisch is aangedreven. Je wilt problemen voor zijn. Dit is belangrijk omdat de risico's bij ons groter zijn dan bij voertuigen van burgers."

Zuinige doelen

Toch heeft Defensie aardig doelen gesteld. In 2030 moet de krijgsmacht 20 procent minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. In hetzelfde jaar moet Defensie voor de helft zelfvoorzienend zijn als het gaat om energie op kampementen in missiegebieden. Voor 2050 moet dat 100 procent zijn, terwijl de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen dan 70 procent minder moet zijn.
Xander Beks geeft tekst en uitleg over energiezuinig oorlogsmaterieel.
Xander Beks geeft tekst en uitleg over energiezuinig oorlogsmaterieel. © Omroep Gelderland

Andere manieren

Elektrische voertuigen zijn één manier, bio-kerosine voor gevechtsvliegen is een andere manier. En de Koninklijke Marine test de Nederdrone. Dat is een drone op waterstof die langere afstanden kan afleggen dan zijn op batterijen draaiende voorganger.
Of de majoor en zijn team al bezig zijn met een Tesla-tank, verwijzend naar de elektrische auto? "Nee", lacht Beks. "En al was dat zo, dan mocht ik het niet vertellen. We werken wel samen met andere bedrijven, maar zijn daar niet specifiek mee bezig."