nieuws

IJsvogel heet mensen welkom in Eibergen

IJsvogel heet mensen welkom in Eibergen
IJsvogel heet mensen welkom in Eibergen © Omroep Gelderland
EIBERGEN - Een groot kunstwerk langs de oude N18 heet sinds donderdag bezoekers welkom in Eibergen. Op het kunstwerk dat bestaat uit panelen staat aan de ene kant de ijsvogel geschilderd.
Het vogeltje leeft bij de Berkel in het Achterhoekse dorp. Als je Eibergen uitrijdt zeggen de ganzen de mensen vaarwel. Het kunstwerk is vanavond in het licht gezet en het is de openingshandeling van een weekend vol festiviteiten ter ere van het opgeknapte centrum. In totaal is er bijna zes miljoen euro uitgetrokken voor de veranderingen in het centrum.
"Ik ben supertrots", zegt wethouder Gerjan Teselink. Hij heeft, samen met kunstenares Janet Timmerije, het kunstwerk in het licht gezet. "Het project is vijf jaar geleden gestart en je ziet dat er echt vanuit de samenleving is meegedacht over hoe het centrum er uit moet zien. Het centrum is nu nagenoeg af en klaar voor de toekomst. Het is gaaf om te zien dat dit vanuit de samenleving komt".

We kunnen hier jaren mee vooruit!

“Hoewel het proces door corona lastig was, denk ik dat we toch zoveel mogelijk geprobeerd hebben om de ideeën van inwoners en ondernemers mee te nemen”, zegt ook Peter van Heek, voorzitter van de Taskforce Eibergen. “We hebben voor de komende 20 of 30 jaar een heel mooi centrum”.
Van Heek is vooral blij met de veranderingen op de Brink. “Die is nu autovrij, er staat een mooi podium en we hebben het plein vergroend”. Op het plein staan verschillende plantenbakken. Door de vergroening kan het centrum van Eibergen koeler blijven. “En dat is wel fijn als je kijkt naar de klimaatverandering”.

Speciale parkeerplekken

Als het over klimaatverandering gaat heeft Eibergen nog meer in petto. De parkeerplaatsen zijn voorzien van de aquaParker. In de parkeeplaats zijn ronde gaten aangebracht. Door die gaten kan het water bij bijvoorbeeld extreme regenval, afvloeien. Dat water wordt onder de parkeerplaats vastgehouden en kan in tijden van droogte weer ingezet worden.

Ondernemers zoeken nieuwe verbindingen

Eibergen heeft op dit moment twee ondernemersverenigingen, die van de centrumwinkeliers (EOV) en die van de bedrijven op het bedrijventerrein(BVBE). Beide verenigingen willen fuseren tot Eibergen Onderneemt. Als Eibergen onderneemt is opgericht dan is deze ook toegankelijk voor zzp’ers, toeristische bedrijven en andere ondernemers in het buitengebied, zoals agrariërs.
Naast Eibergen Onderneemt is er ook Eibergen beweegt. Dit is een platform waar verbindingen tussen verschillende partijen wordt gezocht. Zondag tijdens het openingsweekend worden de banieren met het logo onthult. “Het platform moet nog vorm krijgen”, legt Peter van Heek van de Taskforce Eibergen uit. “Maar tussen nu en volgend jaar moet er echt iets staan”.

Feestweekend

Het onthullen van het kunstwerk is de starthandeling van het openingsweekend. De komende dagen wordt er volop feest gevierd. "Morgenavond is er een griezeltocht voor de allerkleinsten, verder is er een feesttent met muziek en zondagavond worden de festiviteiten afgesloten met een mooi vuurwerk."

Zie ook: