Nieuws

'Het lijkt alsof je in een film terechtkomt', zegt Barneveldse boer na ruiming kippen

Deborah en Jurian Bijmolen.
Deborah en Jurian Bijmolen. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Ze zijn er enorm van geschrokken en zitten er echt doorheen. Toch proberen Jurian en Deborah Bijmolen zo snel mogelijk de draad weer op te pakken. Woensdag werden bij hun zorgboerderij 't Paradijs in Barneveld negenduizend leghennen en vierhonderd 'dubbeldoelkippen' preventief geruimd. "Het lijkt gewoon alsof je in een film terechtkomt."
Maandag kwam de dierenarts langs op 't Paradijs. Vóór dat bezoek was hij bij het met vogelgriep besmette bedrijf in Zeewolde langsgegaan. "Hij is daar én hier niet in de buurt van de kippen gekomen, maar toch leek het de NVWA beter tot ruiming over te gaan", legt Jurian uit.
Dinsdag werd rond 15.00 uur duidelijk dat de dieren op de boerderij preventief geruimd moesten worden. "Hoewel de kans dus heel klein is, wil de NVWA geen enkel risico lopen", aldus Jurian.

Besef

Zijn vrouw en hij zijn volop bezig de zorgboerderij over te nemen van Deborahs ouders. "Je weet dat zoiets natuurlijk kan gebeuren, maar wij zijn eigenlijk net begonnen. Dit is wel het laatste waar je op zit te wachten", zegt Jurian met een zucht. Deborah vertelt dat het besef dat de dieren weg zijn, eigenlijk pas vandaag is gekomen. "Gisteren waren we volop bezig. Ook dan komt het wel binnen, maar nu zijn de dieren echt weg."
Naast negenduizend legkippen moesten ook vierhonderd speciale 'dubbeldoelkippen' het ontgelden. Dat zijn bijzondere leghanen voor consumptie, die als wereldprimeur bij de zorgboerderij werden gehouden. Jurian: "Dat was echt een gaaf en spannend experiment. Het is heel jammer dat dat nu ook voorbij is."
Kijk en luister hoe de ruiming het echtpaar raakt:
Echtpaar zit erdoorheen na preventieve ruiming zorgboerderij

'Wat gaan we doen?'

Op de boerderij werken mensen met een beperking, of met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Gelukkig konden we regelen dat de ruiming na 17.00 uur plaatsvond, omdat de deelnemers het anders zouden zien", legt Deborah uit. "Vanochtend hebben we hen verteld dat de kippen er niet meer zijn. De mensen zijn aardig geschrokken en stelden veel vragen: 'Hoe gaan we verder?' 'Wat gaan we doen?'"
Ondanks de pijn die het doet, snappen Jurian en Deborah wel dat de ruiming nodig was. "Er zitten in Barneveld 277 pluimveehouders binnen een straal van 10 kilometer. Stel dat hier vogelgriep was, dan waren de gevolgen niet te overzien geweest", vertelt Jurian.
Het koppel is niet van plan bij de pakken neerzitten. "We hebben elkaar en onze deelnemers. Samen willen we dit snel achter ons laten en doorgaan. Daar gaan we ons volledig voor inzetten."