Nieuws
Día de los Muertos is een feest voor de doden

DOETINCHEM - Día de los Muertos, dat is Spaans voor 'Dag van de Dood'. En dat is een stuk feestelijk dan het klinkt. Want waar wij de dood doorgaans associëren met verdriet en eindigheid, is het in Zuid-Amerika juist een dag om het leven van de overledenen te vieren. In Doetinchem versieren ze in aanloop naar de Día de los Muertos een van de graven op de Ambtsbegraafplaats.
De stichting Behoud Stads- en Ambtsbegraafplaats viert dinsdag zo haar 15-jarig bestaan. "Ons 10-jarig bestaan vierden we met een toneelvoorstelling op de begraafplaats", zegt André van de Burgt. "Dat werd ook heel goed ontvangen. Volgens ons is het voor het eerst dat het in Nederland ergens Día de los Muertos zo uitbundig wordt gevierd."
Wisselende reacties
"Het is een proef om te kijken hoe de reacties zijn", zegt André van de Burgt, van de stichting Behoud Stads- en Ambtsbegraafplaats. "Tot nog toe hebben we zowel enthousiaste als een beetje afwachtende reacties gekregen."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Doetinchem viert het leven met de Dag van de Doden
Eren en vieren
Begin oktober ontstond er ophef in Amersfoort toen een groep mensen daar geesten ging oproepen op een begraafplaats. Dat is zeker niet het idee achter deze Dia de los Muertos, benadrukt van de Burgt. "Het is bedoeld om de doden te eren en het leven van de overledenen te vieren."
Kleurrijke schedels en veel kaarsjes
En dat doen ze dan ook uitbundig, met kleurrijk versierde schedels en geraamtes en veel kaarsjes op het graf van Baron van Diest. Van de Burgt: "Hij was belangrijk voor Doetinchem omdat hij in de 18e eeuw op zijn 21e landgoed De Kruisberg kocht. Maar hij heeft ook gewoon een graf dat zich erg leent voor zo'n Zuid-Amerikaanse versiering, met een groot hek dat we kunnen versieren."
Naast de versierde begraafplaats is er ook een altaar opgericht in stadsmuseum Het Borghuis met informatie. Er is op zondag een workshop cupcakes versieren met suikerschedeltjes bij de bakker en er branden iedere avond lichtjes op de graven tot en met 2 november, de Día de los Muertos.
"Of Allerzielen zoals de Rooms-katholieken dat dan vieren, of zelfs Halloween voor wie dat wil. Hoe je het ook noemt, het is gewoon een mooie viering. Want als je denkt aan iemand die er niet meer is, dan leeft die in je hart. Wie weet beginnen we hier in de Achterhoek een mooie nieuwe traditie", aldus van de Burgt.