nieuws

Oorzaak brand Arriva mogelijk niet te achterhalen

De brand was aan het eind van de middag brandmeester.
De brand was aan het eind van de middag brandmeester. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De oorzaak van de brand die donderdagmiddag in de loods van vervoersbedrijf Arriva woedde is moeilijk te achterhalen. Bij de brand ging een gloednieuwe waterstofbus in vlammen op. De zware beschadiging aan die nieuwe bus bemoeilijkt het onderzoek.
Volgens een woordvoerder van de brandweer stond er naast de waterstofbus ook een gewone dieselbus in de loods. De waterstofbus brandde af en door het vuur liep ook de dieselbus veel schade op. Er werd gevreesd dat de waterstoftanks in de nieuwe bus zouden exploderen, maar dit is niet gebeurd. Er klonken wel knallen, maar de brandweer vermoedt dat dit de banden onder de bussen waren.

Steekvlam

"De bus heeft een systeem die de waterstoftanks laat afblazen", zegt de woordvoerder. "Hierdoor lopen deze veilig leeg." De brandweer kan op dit moment niet zeggen wat de oorzaak van de brand is. "Dat moeten we onderzoeken", zegt de brandweer. "Maar de grote schade aan de waterstofbus maakt het vinden van de oorzaak lastig."
De brandweer kan niet zeggen of de loods nog te redden is. Er zijn bij de brand geen gewonden gevallen. Er zijn, voor zover bekend, ook geen andere gevaarlijke stoffen dan normaal bij een brand vrijgekomen. "Maar rook bij een brand is altijd giftig", zegt de woordvoerder.

'Niet blij'

Arriva laat weten dat zij niet blij zijn met de brand in de pas net gearriveerde waterstofbus. Of er een nieuwe bus komt, is nog niet duidelijk, zegt een woordvoerder.