nieuws

Wethouder Groothuis over uitbreiding festivals: "Nu maar hopen dat de wind goed staat"

Wethouder Groothuis hoopt dat de wind straks de goede kant op staat
Wethouder Groothuis hoopt dat de wind straks de goede kant op staat © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Wethouder Jaap Groothuis (SGP) van milieu is teleurgesteld na de uitspraak van de Raad van State. Die bepaalde woensdag dat de uitbreiding van festivals als Lowlands en Defqon 1 door mag gaan. Verschillende Veluwse gemeenten, waaronder Nunspeet, hadden daar protest tegen aangetekend.
"Uiteraard leggen we ons neer bij het besluit van de hoogste rechter", zegt Groothuis daarover. "Maar het voordeel is wel dat we in de toekomst wel degelijk als belanghebbende partij aan tafel zitten. De gemeente Dronten weet nu ook dat als ze iets doen wat echt niet door de beugel kan, dat wij ook als belanghebbende partij naar de rechter kunnen stappen." De wethouder doelt daarbij op het feit dat de rechtbank de gemeenten Oldebroek, Elburg en Nunspeet in eerste instantie 'niet-ontvankelijk' had verklaard als belanghebbende. Volgens de rechtbank waren de Veluwse gemeentes dus geen belanghebbende partij. De Raad van State heeft echter bepaald dat de Veluwse gemeenten wel degelijk iets van de geluidshinder mogen vinden. Dat de argumenten niet sterk genoeg waren om de vergunning tegen te houden doet daar niets aan af vindt Groothuis.

Uitbreiding

De gemeente Dronten had eerder een vergunning verleend aan Walibi om de evenementen uit te breiden. Zo wil Defqon1 er graag een dag extra bij. Het publiek komt dan op donderdag en gaat op maandag weer naar huis. Lowlands wil 's avonds iets langer doorgaan. De Veluwse gemeenten zien dat absoluut niet zitten.
Tekst gaat verder na de video:

Bastonen

Groothuis vindt het jammer dat er geen oplossing is voor de overlast: "We hebben specialisten gevraagd hoe dat elders in Nederland is geregeld. Die gaven aan dat er via een bepaalde techniek bastonen uit de muziek weggefilterd kunnen worden, waardoor de overlast op langere afstand beperkt wordt. De mensen zelf op het festival hebben daar geen last van. Dat hebben we ook aan Walibi voorgelegd, maar daar werden ze niet koud of warm van."

Wind

Voor nu is het gerechtelijke traject klaar en legt Groothuis zich neer bij de beslissing: "Als het festival dan straks doorgaat, dan hoop ik maar dat de wind goed staat, zodat onze inwoners ere minimaal last van hebben." Zelf zal hij niet op Lowlands of Defqon1 te vinden zijn verzekert hij: "Ik heb andere voorkeuren", zegt de wethouder met een glimlach.