Nieuws

De feestwinkels hebben het druk, want Halloween staat voor de deur

Halloween wordt ook in Nederland populairder.
Halloween wordt ook in Nederland populairder. © Pexels
ARNHEM - Zondag is het Halloween. De feestdag wint aan populariteit in Nederland, blijkt uit de grote hoeveelheid activiteiten die dit weekend wordt georganiseerd. En het blijkt uit de drukte in de feestwinkels. "Het is niet normaal, zo druk."
Hoewel het van oorsprong een Keltisch feest is, kennen we Halloween voornamelijk vanuit de Verenigde Staten. Met z'n pompoenen en enge spookkleding is Halloween vast verankerd in de Amerikaanse cultuur. Ook in Nederland is het feest de afgelopen jaren populairder geworden, en dit jaar lijkt het populairder dan ooit. In Gelderland worden allerlei activiteiten georganiseerd: van een Zombiewalk in Arnhem en een Halloween-wandeling door Heteren tot een spooktocht door Vaassen.

'Alles met een barcode wordt verkocht'

De populariteit blijkt ook uit de drukte bij de feestwinkels. De mensen staan er in de rij voor verkleedkleren, pruiken, hoeden, maskers, spinnenwebben en nepbloed. "Het is ongekend, niet normaal zo druk als het hier nu is en de afgelopen week was", zegt Robin Verborg van De Feestartikelenshop aan de Koningstraat in Arnhem.
"We konden en kunnen het bijna niet belopen. Het was zelfs zo druk, dat we de webwinkel noodgedwongen moesten sluiten. Je moet toch kunnen leveren wat je belooft. En dat lukte door de drukte bijna niet meer."
Volgens Verborg nemen de mensen mee wat voorhanden is. "Er zijn dit jaar niet echt specifieke trends, al zie je wel wat meer maskers en andere accessoires rond de Koreaanse serie Squid Game. Maar eigenlijk is het zó druk, dat alles met een barcode verkocht wordt."

Meer jongeren doen mee

Verborg ziet dit jaar ook opvallend veel jongeren, in de leeftijd van twintig tot dertig jaar. "Die gaan er blijkbaar echt nog even een feestje van maken." Want daar heeft de populariteit volgens Verborg ook mee te maken: corona. "We hebben een tijdlang in lockdown gezeten en konden een hoop dingen niet doen. De mensen hebben het gevoel dat ze weer mogen. Ik denk dat er ook hier sprake is van een inhaaleffect. Even losgaan, voor er mogelijk weer nieuwe maatregelen worden afgekondigd. En dat gebeurt dus ook. Wat dat betreft lijkt het hier wel carnaval."