Nieuws

Topvolleybalsters in een tutu? Een bijzondere training helpt nationaal team

ARNHEM - Lange, grote vrouwen die met veel kracht ballen naar de andere kant van het net spelen. Je ziet ze niet zo snel in een tutu lopen. En toch werken de volleybalsters van het nationale vrouwenteam deze week op Papendal samen met de topdansers van Introdans.
Het is zo te horen en te zien een gezellige boel tijdens de verschillende, gezamenlijke trainingen op de atletiekbaan. Ze trainen deze week met elkaar om van elkaar te kunnen leren. Zo zien ze bijvoorbeeld dat er overeenkomsten zijn tussen dansers en volleyballers, zegt danser Nienke Wind: "In de focus en in de ambitie. Maar we hebben ook verschillen. Volleyballers denken meer aan het eindresultaat en zijn niet bezig met de vorm. Dat is een heel andere manier van interpretatie van het lichaam".
Kijk hier hoe de volleybalsters en dansers samen trainen:
Volleyballen in een tutu?

'Er wordt niet gepraat'

Volleybalster Fleur Savelkoel heeft al aardig wat opgestoken van de dansers van Introdans: "Het mooie is tijdens de danstrainingen dat het, afgezien van de muziek, stil is. Er wordt niet gepraat. Tijdens de volleybaltraining is er juist heel veel geluid, communicatie en elkaar aanmoedigen. Ik heb geleerd dat je ook kunt communiceren door een bepaalde blik of door een bepaald gevoel te hebben naar elkaar Ik denk dat we dat zeker in het volleybal kunnen gebruiken op bepaalde momenten."

'Dansers zijn op zichzelf gefocust'

Maar Savelkoel kan dansers zoals Wind ook iets leren: "Het teamgevoel. Dansers zijn, niet op een slechte manier, meer op zichzelf gefocust. Dus op bepaalde momenten zouden ze elkaar kunnen helpen en aanmoedigen. Zodat ze op het podium meer dat teamgevoel hebben."

Optreden

De gezamenlijke trainingen is onderdeel van een project 'Artist en Sporter in Residence' bedacht door de choreograaf van Introdans, Adriaan Luteijn en technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks. Ze hopen op het gebied van voeding, lenigheid, en bezig zijn met topsport van elkaar te leren om aan beide kanten beter te worden. Binnenkort treden de volleybalspelers en de dansers samen op met een speciale choreografie van choreograaf Adriaan Luteijn.