Nieuws

Ziekenhuizen zetten extra coronabedden bij: 'Overal is het vol, vol, vol'

Verplegend personeel bij een coronapatiënt.
Verplegend personeel bij een coronapatiënt. © ANP
DOETINCHEM - Een deel van de Gelderse ziekenhuizen gaat de coronazorg verder opschalen. “Het is gewoon heel erg druk, ook in de regio.”
Een definitief besluit van het regionale samenwerkingsverband ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) regio Oost moet nog komen, maar in ieder geval bij het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem is de kogel al door de kerk. Daar gaat het aantal coronabedden vanaf maandag van vijf naar tien, waarvan twee op de intensive care en acht op de kliniek.
“Het is gewoon heel erg druk, ook in de regio. Daarom is de vraag gekomen vanuit het ROAZ om op te schalen”, verklaart de woordvoerder van het Slingeland.
Toch betekent dat niet dat er in de hele regio meteen een blik coronabedden opengetrokken wordt. “Wij leveren al heel veel bedden”, zegt het Rijnstate in Arnhem. “We hebben nu officieel 14 verpleegbedden en 5 IC-bedden, maar we hebben in werkelijkheid al 15 patiënten op de verpleegafdeling liggen. Daar komt vanaf maandag één bed bij, maar eigenlijk zijn we dus al opgeschaald. Het knelt in de regio, overal is het vol, vol, vol.”
Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen zet vandaag al twee extra bedden bij op de verpleegafdeling.

Tien patiënten voor vier bedden

De nood is het hoogst in Ede en in Tiel, waar elke dag patiënten moeten worden uitgeplaatst naar ziekenhuizen als het Rijnstate. “Officieel hebben we twee IC-bedden en vier kliniekbedden, maar vanochtend hadden we tien Covid-patiënten op de kliniek”, rekent het ziekenhuis Rivierenland in Tiel voor. “Je zult begrijpen dat uitplaatsing nodig is. Het is geen vraagstuk van bedden bijplaatsen, want daar heb je medewerkers voor nodig.”
Gewone zorg gaat vooralsnog grotendeels door, hoewel Ede en Tiel zeggen dat ze niet per se operaties afzeggen, maar wel minder patiënten inplannen. “Je had ze wel willen inplannen, maar dat doe je niet want je hebt te weinig capaciteit. Mensen moeten dus langer wachten. Dat is ontzettend vervelend: mensen wachten al heel lang", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis in Tiel.
Binnen de ROAZ regio Oost valt naast de genoemde ziekenhuizen ook het Radboudumc in Nijmegen. Dat kon nog niet zeggen of en hoeveel het gaat opschalen.
Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, dat onder een ander samenwerkingsverband valt, had eerder deze week al opgeschaald. "We zien het aantal besmettingen oplopen en ook het aantal ziekenhuisopnamen toenemen. Om die reden hebben wij sinds dinsdag weer een corona-afdeling met acht bedden. Daarnaast hebben we vier bedden achter de hand die we indien nodig kunnen inzetten. Verder hebben wij op dit moment drie IC-bedden voor coronapatiënten."

Merendeel ongevaccineerd

Volgens de ziekenhuizen liggen er zowel ongevaccineerde als gevaccineerde patiënten, maar is het merendeel ongevaccineerd. "In het geval dat er gevaccineerde patiënten opgenomen worden, gaat het meestal om kwetsbare ouderen met onderliggende ziektebeelden", zegt het SKB. "De leeftijd van patiënten op dit moment is de oudere groep patiënten van rond 70 jaar en ouder waarvan op dit moment het merendeel vrouw is."
Rijnstate ziet juist meer 40- tot 60-jarigen en meer mannen dan vrouwen, "maar dat was tijdens de eerste en tweede golf ook".
"We zien dat vier op de vijf patiënten met Covid-19, die op de intensive care opgenomen zijn, ongevaccineerd zijn. We weten dat vaccineren helpt en stimuleren dat ook. We hebben daarbij wel respect voor ieders keuze en we leveren zorg aan iedereen die dat nodig heeft", voegt Gelderse Vallei toe.