Nieuws

Duizenden kippen in Barneveld geruimd om vogelgriep

Er geldt voorlopig een ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven.
Er geldt voorlopig een ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven. © ANP
BARNEVELD - In Barneveld is woensdag een pluimveebedrijf geruimd, omdat er contact is geweest met het bedrijf in Zeewolde waar vogelgriep is vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Landbouw. De ongeveer 9500 kippen van het biologische bedrijf in Barneveld zijn geruimd.
Volgens het ministerie heeft een bezoeker eerder deze week het bedrijf in Zeewolde bezocht en is die daarna in een stal met kippen op het bedrijf in Barneveld geweest. Omdat niet volledig is uit te sluiten dat de bezoeker het virus heeft overgebracht, wordt het bedrijf als risicovol gezien. Alle dieren zijn uit voorzorg geruimd.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Duizenden kippen in Barneveld geruimd om vogelgriep

Veel pluimveebedrijven in de omgeving

De kans op een besmetting bij het bedrijf is volgens het ministerie klein, maar de consequenties van een eventuele uitbraak ‘zeer groot’. In een cirkel van 10 kilometer rond het bedrijf liggen namelijk 277 pluimveebedrijven.
Bovendien wijst het ministerie erop dat in het verleden is gebleken dat dieren al besmettelijk kunnen zijn voordat dit uit testen naar voren komt.

Ophokplicht

Dinsdag bleek dat op een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde de vogelgriep was aangetroffen. Commerciële pluimveehouders moeten daarom hun kippen voorlopig binnenhouden. Ook werd het besmette bedrijf in Zeewolde met circa 36.000 dieren geruimd.