Instellingen

Defensie vindt toch andere plek voor radar dan in Herwijnen

Een artist impression van de radar.
Een artist impression van de radar. © Defensie
HERWIJNEN - Het ministerie van Defensie heeft toch alternatieve locaties gevonden voor een nieuw radarstation in plaats van in Herwijnen. In het dorp is veel verzet tegen de komst van de radar. De Tweede Kamer had aangedrongen op een andere plek.
Er zijn 'meerdere locaties geïdentificeerd die potentieel geschikt zijn om de radar te plaatsen en die voldoende radardekking kunnen bieden om het Nederlandse luchtruim te bewaken', heeft demissionair minister Henk Kamp van Defensie aan de Kamer laten weten.
Het gaat om locaties die eerder in beeld waren, maar ook om nieuwe. Defensie gaat nu eerst met de gemeenten in gesprek. De beslissing waar uiteindelijk de radar komt hangt af van deze gesprekken.
Er zijn geen namen van nieuwe gemeenten bekendgemaakt die geschikt zijn voor de radar. Wanneer er een besluit valt, is nog niet te zeggen, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Straling

De mogelijke komst van de defensieradar naar Herwijnen houdt de dorpsbewoners al maanden in de greep. Ze maken zich zorgen over de gezondheidseffecten van de straling van de radar en deden meerdere keren hun beklag in Den Haag.
In december werd een motie aangenomen waarin de Tweede Kamer de minister opriep om op zoek te gaan naar alternatieve locaties voor de radar. In een reactie kondigde Defensie een onderzoek aan waarin de mogelijkheid werd onderzocht of de defensieradar in Herwijnen verhoogd moest worden en zo de straling over het dorp te verminderen.
Dat was voor inwoners van Herwijnen en ook de Tweede Kamer niet voldoende. Begin februari stemde een meerderheid in met een motie waarin van de minister wordt geëist dat hij een andere locatie zoekt voor de radar.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!