Nieuws

Orka Morgan voert al tien jaar shows op in Spanje en 'dat had niet gemoeten'

© Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Orka Morgan houdt de gemoederen nog altijd bezig. De vraag is of het dier in 2011 onder valse voorwendselen verhuisde van het Dolfinarium in Harderwijk naar dierenpark Loro Parque op Tenerife. In het programma Zembla geeft oud-staatssecretaris Henk Bleker toe dat de voorwaarden, die in 2011 aan de verhuizing van het dier werden gesteld, niet worden nageleefd.
Dat is opvallend, want Bleker was destijds verantwoordelijk voor het besluit. Dat Morgan al tien jaar meedoet aan orkashows 'had niet gemoeten', zegt de oud-staatssecretaris in het programma dat donderdagavond wordt uitgezonden. In de vergunning staat zeven keer dat Morgan alleen voor wetenschappelijk onderzoek en educatie gebruikt dient te worden. “Daar bedoelde ik dus geen shows mee”, benadrukt Bleker.
Ook de verantwoordelijk beleidsmedewerker geeft in het onderzoeksprogramma aan dat de voorwaarden die worden gesteld in de exportvergunning van Morgan niet worden nageleefd. "Ik heb van tevoren geen onderzoek gedaan naar Loro Parque, ik ging ervan uit dat het goed zat", aldus Bleker. "We wisten niet waar op zee haar familie was, dus we zagen geen andere optie."
Ik ben er medeverantwoordelijk voor dat zij nu al sinds 2011 in opsluiting zit
De beleidsmedewerker geeft aan dat het ministerie destijds, bij het nemen van de beslissing, heeft vertrouwd op de deskundigheid van het Dolfinarium in Harderwijk. "Ons idee was echt dat ze voor wetenschappelijk onderzoek en educatie naar Spanje zou gaan. Absoluut niet voor shows waarin ze kunstjes zou moeten doen. Dat had in Nederland ook niet gemogen. Het voelt niet goed. Ik ben er medeverantwoordelijk voor dat zij nu al sinds 2011 in opsluiting zit, in zo'n bakje. Dat is heel erg voor zo'n intelligent dier."
Volgens de directeur van de Loro Parque Foundation wordt Morgan betrokken bij de onderzoeken die het park uitvoert op de orka's. Over de shows met Morgan zegt hij: "Deze dieren zijn slim en houden elkaar constant in de gaten. Als Morgan niet mee zou mogen doen met de shows, terwijl de andere orka's in onze groep hier wel allemaal aan meedoen, zou ze erg gefrustreerd raken."
Nederland kan nu niks meer doen
Volgens de voormalig staatssecretaris kan de Nederlandse overheid nu niks meer doen om de situatie voor de veelbesproken Morgan te verbeteren. In de exportvergunning stonden volgens hem geen voorwaarden die stelden dat Nederland haar weer terug zou kunnen nemen, wanneer ze in strijd met de gestelde eisen zou worden opgevangen. "Zij is nu de verantwoordelijkheid van de Spaanse autoriteiten", aldus Bleker.
In een reactie op de uitzending heeft het Dolfinarium in Harderwijk aan Zembla laten weten dat zij 'met trots terugkijkt op de redding van Morgan'. Volgens het Dolfinarium verblijft Morgan 'in lijn met de juridische richtlijnen op Tenerife en heeft ze daar een goed thuis gevonden'.
Orka Morgan werd in 2010 ernstig verzwakt gevonden in de Waddenzee en werd naar het Dolfinarium in Harderwijk gebracht om te herstellen. In 2011 verhuisde het dier met toestemming van het kabinet naar Tenerife.
Omroep Gelderland was erbij toen Morgan in 2011 vanuit Harderwijk aankwam op Tenerife:
De aankomst van orka Morgan op Tenerife, Omroep Gelderland was erbij

Zie ook: