Nieuws

Joni draagt zijn mondkapje nog overal en altijd

Joni Visser
Joni Visser © Vox
NIJMEGEN - Het is een opvallende verschijning in het straatbeeld: Joni Visser (25) uit Malden draagt buitenshuis altijd een mondkapje. De coronamaatregelen geven aan dat dit niet meer hoeft, maar toch blijft Joni het doen.
Visser is duidelijk over het hoe en waarom van zijn keuze. "Ik wil mensen aanzetten om een mondkapje te dragen. We weten dat het helpt om besmettingen tegen te gaan", zegt hij.
Kijk en luister hoe Joni én tegenstanders denken over het dragen van een mondkapje:
Joni draagt zijn mondkapje nog overal en altijd
Visser richtte daarom half juli de stichting 'Mondkapjes Helpen' op, om mondkapjes te stimuleren. "Eind juni werd bekend dat we op minder plaatsen mondkapjes hoeven te dragen. Dat leek mij te snel. Toen heb ik een stichting opgericht. Achteraf blijkt dat ik gelijk heb gekregen, want de cijfers lopen op", concludeert Visser.

Dorpsidioot

De Masterstudent Staats- en bestuursrecht op de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft overal een mondkapje op, behalve thuis. Maar is het thuis erg druk of komt hij net uit de supermarkt, dan houdt hij het mondkapje ook thuis nog even op.
De reacties van anderen? “Als ik door de supermarkt loop, weet ik niet of mensen stiekem denken: wat een dorpsidioot. Ik hoor het in ieder geval niet. Ik krijg soms negatieve reacties, dan wil ik graag met mensen in gesprek. Maar zover komt het vaak niet. Nu de besmettingen stijgen, krijg ik wel positieve reacties. Laatst was ik bijvoorbeeld bij de kapper en die vroeg of ik wilde dat hij een mondkapje opzette. Superpositief", zegt Visser.
Harde cijfers óf en zo ja, op welke manier het dragen van een mondkapje helpt, heeft Visser niet. Zelf gelooft hij er wel in, maar niemand kan gedwongen worden, vindt hij. “Ik ben tegen dwang en drang. Daar help je niemand mee, sterker nog: mensen zetten dan juist hun hakken in het zand. Ondanks dat ik voorstander ben, ben ik wel voor de vrijheid van het individu om zelf te beslissen. Dat gaat om mondkapjes, maar ook om vaccinatie. Met drang of dwang overtuig je niemand, je maakt mensen alleen maar bang hun vrijheid te verliezen.”

Ook tegenstanders

Niet iedereen ziet het zitten om weer een mondkapje te moeten dragen. "Ik denk dat dat een slecht plan is", zegt een man op straat in Nijmegen. "Veel mensen hebben daar last van en je krijgt er ook veel minder lucht mee binnen", merkt hij op. Een ander valt hem bij. "Veel mensen zijn al gevaccineerd en de anderhalvemetersamenleving is ervanaf, dus ik zou het eigenlijk onzin vinden", zegt hij.

Mondkapje ophouden

Volgende dinsdag houdt het kabinet een coronapersconferentie. Wie weet wordt dan bekend dat op meer plekken een mondkapje moet worden opgezet. Voorlopig houdt Visser het mondkapje nog wel even op. Pas wanneer de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert dat het niet meer nodig is, doet hij het mondkapje af.